Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Bolgár-román kémhálózatba keveredett egy RMDSZ-es miniszter?

2007.03.21. 21:00
Bolgár hírek szerint szófiai minisztereket figyeltek meg a román hatóságok, miközben megpróbáltak felderíteni egy állítólagos kémhálózatot, amellyel kapcsolatba hozták az RMDSZ egyik román miniszterét, az erdélyi magyar születésű Nagy Zsoltot is.

Bűnügyi eljárás indulhat hazaárulás és kémkedés vádjával a román információtechnológiai és távközlési miniszter, az RMDSZ-es Nagy Zsolt ellen - a román sajtó nagy terjedelemben számolt be az esetről.

Vádemelés még nem történt

A hotnews.ro szerint a román államelnök, Traian Basescu beleegyezett abba, hogy az igazságügyi tárca vezetője, Monica Macovei terjessze az ügyet egy felsőbb bíróság (ICCJ) elé. Macovei azonnal továbbította a gyakorlatilag vádiratnak tekinthető dokumentumokat az illetékes román bíróságnak, de konkrét vádemelés még így sem történt az ügyben, inkább mindez a nyomozás folytatását jelenti.

A román hírforrások szerint Basescu döntése egy speciális vizsgálóbizottság jelentése alapján született meg. A román főügyész korábban Nagy Zsolt elleni vádakat fogalmazott meg, és ezután hívták össze a különleges bizottságot.

Nem hozott érdemi döntést a különleges bizottság

A testület a főügyész által benyújtott bizonyítékokat és Nagy Zsolt vallomását vetette össze, de nem tudott határozott álláspontra jutni. Vizsgálat indítását, a nyomozás folytatását mindenképpen támogatta a bizottság, de a bűnvádi eljárást nem feltétlenül. Ezek után az államelnök a bűnvádi eljárás megindítását kezdeményezte.

Nagyot azzal vádolták - egy korábbi másik miniszterrel, a gazdasági tárcát irányító Codrut Seressel együtt -, hogy megsértette Románia nemzetbiztonsági érdekeit. A nemzetbiztonsági érdekek állítólag stratégiai ágazatok privatizációjakor sérültek.

A kulcsfigura: Sztancsev

Állítólag mindkét miniszter titkos, privatizációs és más adatokat tartalmazó dokumentumokat bocsátott egy olyan kémhálózat rendelkezésére, amelyet egy bolgár férfi, Sztamen Sztancsev irányított. Sztancsev a Credit Suisse First Boston befektetői tanácsadói iroda romániai képviselője, aki az általa megszerzett információkat olyan külföldi cégeknek adta tovább, amelyek román állami (távközlési) vállalatokat akartak felvásárolni egyes források szerint. A hotnews.ro viszont energiaipari vállalatok magánosításáról írt.

A Transindex szerint a "kémügy" tavaly november végén pattant ki, amikor a gazdasági, illetve az informatikai tárca egy-egy munkatársát azért tartóztatta le a főügyészség, mert a vádak szerint a Credit Suisse First Boston befektetői tanácsadói iroda munkatársaival együtt közreműködtek privatizációs tanácsadási szerződések "megbundázásában". Mind a négy érintett mindvégig ártatlanságát hangoztatta, majd január 23-án mindnyájukat szabadlábra helyezték.

Az érintett minisztériumi dolgozók a román Mediafax hírügynökség szerint Dorinel Mucea és Mihai Donciu voltak, míg a két letartóztatott tanácsadó Sztamen Sztancsev és Vadim Benyatov volt.

Egy másik miniszter ellen már indult eljárás

Codrut Seres (ejtsd: Kodruc Seres) gazdasági miniszter ellen még karácsony előtt büntetőjogi vizsgálat indult árulás és kémkedés vádjával. Az ügyészek szerint a miniszter titkos információkat szivárogtatott ki Sztamen Sztancsevnek.

Nagy Zsolttal kapcsolatban olyan kiszivárogtatott nyomozati anyagokra hivatkozó sajtóhírek jelentek meg a Transindex szerint, hogy állítólag ő ellenőrizte volna, hogy Sztancsev telefonját lehallgatják-e. Más források szerint az egész Sztancsev-féle szervezet mobiljainak lehallgatását Nagy próbálta megakadályozni.

Cáfol a miniszter

A miniszter mindezt cáfolta, arra emlékeztetve, hogy az informatikai tárcának semmi beleszólása nincs abba, hogy a titkosszolgálatok kit hallgatnak le, és kit nem. Kerekes Gábor, az RMDSZ ügyvezető alelnöke tanúként viszont elismerte a főügyészség szervezett bűnözés elleni osztályán, hogy egy osztrák telefonkártyát kapott Sztancsevtől azért, hogy beszélgetéseiket titokban folytathassák.

A hazaárulással, kémkedéssel és nemzetközi bűnszervezet támogatásával gyanúsított miniszter ártatlannak mondta magát, és kiállt mellette Markó Béla RMDSZ-elnök is. Markó szerint a szövetség bízik Nagy ártatlanságában.

Nagy Zsolt blogja

Nagy Zsolt blogjában is ír az ellene felhozott vádakról, és a különleges elnöki bizottságról: "Az elnöki bizottság mégsem foglalt határozottan állást, ami az ártatlanságomat vagy bűnösségemet illeti, holott ez lett volna a dolga. Hogy miért született meg ez a döntés, amikor még a bizottság tagjai is úgy értékelték, hogy még indítékok sincsenek, nemhogy konkrét bizonyítékok, amelyek alapján fenntartható lenne az árulás vádja...

Az elmúlt három hónapban zajló botrány jelentősen ártott hitelemnek, miniszterként és emberként is. Ártatlan vagyok, éppen ezért szerettem volna, ha az ügy minél hamarabb tisztázódna. Számomra ismeretlen okok miatt az ügy nem került át az ügyészségre.

Súlyos vád az árulás

Ha a vádak igazak, megalapozottak lettek volna, sokkal hamarabb sor került volna a bűnvádi eljárás megindítására. A román kormány minisztere, fontos politikai alakulat, az RMDSZ tagja, és a Szövetség EP jelöltlistájának első helyén vagyok.

De az árulás, kémkedés súlyos vád. Ha felkészült ügyészek vizsgálják ki az ügyemet, hamar kiderül, hogy melyek a valós és melyek a kitalált bizonyítékok. Addig is, amíg a kivizsgálás zajlik, én végzem politikai és miniszteri munkámat Románia modernizálása érdekében" - zárul a blogbejegyzés.

Bolgár szálak

Érdekes az ügy bolgár vonatkozása is. Bulgáriában ugyanis nagy port kavart, hogy a román titkosszolgálatok valószínűleg a Sztancsev utáni nyomozás közben bolgár minisztereket is megfigyeltek. Állítólag osztrák nemzetbiztonsági hatóságok is bekapcsolódtak az akcióba a news.bg nevű hírszájt szerint. (Az egyik érintett bolgár politikusnak osztrák bankszámlája volt, pontosabban nem neki, hanem a lányának.)

Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök azonnal értesítette állítólag bolgár kollégáját, Szergej Sztanisevet arról, hogy több bolgár miniszter is a román titkosszolgálatok látókörébe került. A miniszterek állítólag azokkal a személyekkel találkoztak, akik után a román hatóságok nyomoztak. Bolgár hírek szerint a Sztancsev utáni kutakodás során figyelték meg a szófiai politikusokat a román hatóságok. Tariceanu azonban határozottan cáfolta, hogy ő bárkit is értesített volna Bulgáriában az ügy miatt.