Károly, Karola
-1 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Chavez még 50 évet akar magának

2007.12.01. 12:04
Venezuelában vasárnap népszavazást tartanak az új alkotmányról. A kubai mintát csodáló elnök haláláig bebetonozná hatalmát.

Vasárnap népszavazást tartanak Venezuelában az elnök által módosított alkotmányról. A dél-amerikai olajnagyhatalom vezetője ezzel megalapozhatná életfogytig tartó hatalmát. Hugo Chavez példeképe a kubai típusú szocializmus és Fidel Castro.

A vasárnapi szavazás fő kérdése, hogy megszűnik-e az elnöki mandátum időbeni korlátozása. A mostani alkotmány szerint Chavez elnöknek legkésőbb 2012 végén távoznia kellene a hatalomból. "Ha Isten is megsegít, 2050-ig maradok hatalmon" - jósolta az elnök. Ehhez 95 éves koráig kellene államfősködnie. A népszavazási kampányban komoly szerepet kapott a hisztériakeltés. Chavez arról beszélt, hogy az amerikai kormány az életére tör. Azzal fenyegette Washingtont, hogy ha zavargások törnek aki a népszavazás kapcsán, akkor leállítja az USA-ba irányuló olajszállításokat. Az elnök szerint biztos, hogy ellenzékét az Egyesült Államok szervezi, idézi Chavezt a BBC.

Az alkotmánymódosítás megszüntetné a Központi Banknak nevezett nemzeti pénzintézet autonómiáját. Átalakítaná a megyerendszert. 18-ról 16 évre csökkentené a választójogot. Hogy kedvet kapjanak az emberek a szavazáshoz, napi nyolc óráról hat órára csökkentené a munkaidőt.