Sára, Márió
2 °C
6 °C

Letartóztatás a megvert iraki tinik ügyében

2006.02.13. 16:08
Már vasárnap őrizetbe vettek egy brit férfit a megvert iraki tinédzserekről készült videó előrekrülése nyomán kirbbant botrányban. A védelmi minisztérium nem kívánt részleteket közölni a korai szakaszában járó vizsgálatról.

Katonai rendőrök vettek őrizetbe egy férfit Nagy-Britanniában az iraki tinédzserek megveréséről készült videofelvételek alapján, jelentette a BBC. A Védelmi minisztérium közleménye szerint a gyanúsítottat vasárnap vették őrizetbe. A minisztérium ugyanakkor nem kívánta részletezni, hogy az őrizetbe vett férfi katona-e, ahogy azt sem, hol vették őrizetbe. A minisztérium közleménye szerint a nyomozás még túl korai szakaszban van ahhoz, hogy bármilyen konkrétumot nyilvánosságra hozzanak, írja a BBC.

Előzőleg a brit kormány a brutális eset szigorú vizsgálatát ígérte, bár nyilatkozataikban megkérdőjelezték a felvételek hitelességét. Két éve a Daily Mirror később hamisnak bizonyult felvételek alapján vádolta brutalitással az Irakban szolgálatot teljesítő brit katonákat.

Az irakiak szintén az eset "azonnali és gyors kivizsgálását" követelték. Movafak ar-Rubaje nemzetbiztonsgái főtanácsadó szerint ha a News of the World bulvárlapban leközölt felvételek valósak, az "elfogadhatatlan" jogsértésekre utalna.

Ar-Rubaje szerint az irakiaknak is szerepet kell vállalniuk a vizsgálatban, a felelősöknek pedig "kompenzálnuk kell az áldozatokat és személyesen bocsánatot is kell kérniük tőlük".

A News of the World beszámolója szerint a megjelentetett fényképeket egy "titkos videofelvételből" vágták ki. A képeken brit katonák láthatóak, amint iraki fiatalokat ütnek-rúgnak. Az egyik fiatal a lap szerint legalább 42 ütést kapott.

Bár a felvételeket már az összes arab nyelvű hírcsatorna bemutatta, a Bászrában állomásozó brit alakulatok szóvivője szerint egyelőre még nem robbantak ki tiltakozások. A bászrai városi tanács vezetője, Mohamed al-Abadi szerint a briteknek sürgős lépéseket kell tenniük az ügy feltárásában és garantálniuk kell, hogy "az irakiakat a továbbiakban nem alázzák meg", írja a BBC.