Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Háborús aggodalmak és borongás Magyarországon

2001.09.25. 18:47
Az amerikai terrortámadások óta Magyarországon erősödött a háborútól és a terrortámadásoktól való félelem - derül ki egy most megjelent felmérésből. Honfitársaink többsége segítené az amerikai háborús erőfeszítéseket a légtér átadásával, magyar katonák bevetését azonban csaknem mindenki ellenzi.
A Gallup közvélemény-kutató intézet telefonos felméréséből, melynek keretében 1001 embert kérdeztek meg, kiderül, hogy Magyarországon nőtt a terrorizmustól való félelem. A megkérdezettek 76 százaléka tart a New York-i és washingtonihoz hasonló terrorcselekményektől szerte a világon, és 56 százalék véli úgy, hogy Magyarországot is érheti ilyen támadás a következő egy-két évben. Tíz nappal ezelőtt, tehát röviddel az amerikai események után még csak 52, illetve 27 százalék gondolta így.

Növekszik a háborús aggodalom is: a válaszadók 70 százaléka tart attól, hogy hazánk belesodródik az amerikai és európai szövetségesek által kihirdetett terrorizmusellenes háborúba, és családját vagy jómagát veszély fenyegeti.

A pusztítás erői

A terrorcselekmények miatti aggodalom és szorongás az élet más területein is megmutatkozik: 82 százalék ért egyet azzal az állítással, hogy a világ bizonytalanabb lett, és több okunk lesz a félelemre. 62 százalék véli úgy, hogy a világnak már egyetlen pontján sem lehet biztonságban, jólétben és békében élni. Honfitársaink kimondottan filozofikussá váltak a terrortámadás óta: a válaszadók 89 százaléka úgy érzi, hogy az emberi élet törékenyebb, mint korábban gondolta, és 83 százalékunk érzi magát tehetetlennek "a pusztítás erőivel" szemben.

Félszívvel Amerika háborúja mellett

Megoszlanak a vélemények azt illetően, hogy pontosan hogyan is kellene fellépni a terroristákkal szemben. Csak 40 százalék szerint kellene megtámadnia az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek a terroristákat támogató államokat; 48 százalék ezt ellenzi. A támogatók aránya 12 százalékra olvad, ha a háború polgári áldozatokkal is járna.

Érdekes, hogy az amerikai közvéleményt ez egyáltalán nem riasztja el: több mint hatvan százalékuk még több ezer ártatlan ember élete árán is visszavágna, derül ki egy korábban megjelent CBS/New York Times-felmérésből.

A légteret igen, katonáinkat nem adjuk

Szövetségesi lojalitással jobban állunk: a megkérdezettek 58 százaléka ért egyet a magyar légtér átadásával. Azt viszont csaknem mindenki (91 százalék) elutasítja, hogy hazánk katonákkal is segítse az amerikai háborús erőfeszítéseket.