Ágnes
-1 °C
2 °C

Hálakörök, kölcsönös vállveregetés a magyar-orosz csúcson

2006.02.28. 20:20
Gyurcsány elismerte Magyarország morális felelősségét a Szovjetunió lerohanása miatt, Putyin nem ismételte meg Jelcin bocsánatékérést 56-ért. Ennek ellenére a két vezető nem győzte dícsérni egymást az orosz-magyar kapcsolatok felvirágoztatásáért. A kölcsönös vállveregetések közepette Magyarország energetikai és áruszállítási központtá fejlesztésében állapodtak meg.

Európai energetikai és áruszállítási központ lehet Magyarország, jelentette ki Vlagyimir Putyin és Gyurcsány Ferenc a magyar-orosz tárgyalások első napját záró nemzetközi sajtótájékoztatón. "Még az idén megkezdjük az új, dél felől [értsd Ukrajna megkerülésével] érkező gázvezeték kiépítését célzó programot" - mondta Gyurcsány, aki szerint a beruházás végén Magyarország lehet az EU új energetikai központja is.

Legalább ilyen hatású fejlesztésnek nevezte Gyurcsány, hogy "az Új Magyarország Programjában meghirdetetteknek megfelelően" úgy építenék tovább a magyarországi vasútvonalakat, hogy azok csatlakozhassanak a transzszibériai vasúthoz. Ezzel párhuzamosan fejlesztenék a záhonyi logisztikai bázist, így az Ázsiából Európába tartó áruszállítás elosztóközpontja is Magyarországon lehet.

A tárgyalások mindkét fél szerint a történelmi múlt lezárása, a két ország újonnan megtalált partnersége jegyében zajlottak. "Hosszú volt a tél, ideje volt, hogy kitavaszodjon" - mondta Gyurcsány. Szerinte a két ország viszonyát 1990-ig az egyoldalú függés, 2002-ig az oktalan bizalmatlanság jellemezte. Azóta "a mélyülő együttműködés partnerséggé érett".

Putyin sem győzött hálálkodni Gyurcsánynak és főleg elődjének, Medgyessy Péternek, amiért kimozdították a holtpontról a magyar-orosz viszonyt. "A két ország kormányközi kapcsolatai olyan szinten vannak, amilyenen csak legfontosabb stratégiai partnereinkel, Franciaországgal és Németországgal állunk" - mondta.

Putyin örömtelinek nevezte, hogy a sárospataki könyvek visszaadásával végleg le tudták zárni a múltat. Az 1956-os forradalom miatt nem kívánt újra bocsánatot kérni, mert azt már 1992-ben megtette elődje, Borisz Jelcin. "Nem gondolom, hogy a modern Oroszország felelős '56-ért. Megértjük és átérezzük Magyarország érzéseit, de szeretnénk a jövőre koncentrálni" - mondta.

Kijelentésére reagálva Gyurcsány hangsúlyozta, hogy eddig Magyarország sem kért bocsánatot, amiért a II. világháborúban megtámadta Oroszországot. "Nem volt keresni valónk a Szovjetunióban" - mondta, hozzátéve, hogy Putyinhoz hasonlóan morális felelősséget érez, de "ez nem zárhat minket kalodába".