Emőke
-4 °C
9 °C

Megnégyszerezett erővel kutatják Huszein fegyvereit

2003.05.08. 16:14
A tömegpusztító fegyverek utáni kutatás eddigi sikertelensége miatt az amerikaiak megnégyszerezik szakértőik létszámát. Bár a hírszerzés még a háború alatt is folyamatosan arról jelentett, hogy az iraki frontalakulatok vegyi fegyvereket is bevethetnek, az eddig Irakban tartózkodó hatszáz szakértő nem talált kézzel fogható bizonyítékot. A katonai hírszerzés szerint korai lenne megmondani, blöffölt-e a CIA.
Újabb kétezer szakértőt küld Irakba tömegpusztító fegyverek után kutatni az Egyesült Államok - jelentette az AP. Bár az amerikai hírszerzés háború előtti és alatti jelentései szerint az irakiak tiltott fegyverekkel szerelték fel harcoló alakulataikat, a háború befejezése óta még nem sikerült tárgyi bizonyítékot találni Huszein tömegpusztítófegyver-programjára.

Biolabort találtak?

A jelenleg Irakban tartózkodó hatszáz szakértő a héten találta meg az eddigi "legígéretesebb" bizonyítékot - egy teherautót, ami a gyanú szerint mozgó biológiai labor volt - erősítette meg a védelmi minisztérium az AP értesüléseit. Biztosat azonban még nem tudni - tették hozzá.

A katonai hírszerzés (DIA) szerint még korai lenne kijelenteni, hogy a tömegpusztító fegyverekről szóló háború előtti kémjelentések tévesek voltak. "Egy hatalmas puzzlet próbálunk összerakni, és még nagyon az elején járunk" - nyilatkozta a hírügynökségnek Lowell Jacoby altengernagy, a DIA főnöke.

Ingatag kiindulópont

Az Egyesült Államok az al-Kaidával ápolt kapcsolat és a tömegpusztító fegyverek jelentette fenyegetéssel indokolta Irak megtámadását. Bár Huszein bukása a Bush-kormány hosszú távú közel-keleti tervei megvalósításához is fontos volt, az amerikaiakat kellemetlenül érheti, ha a leginkább a vonakodó szövetségesek - hiábavaló - meggyőzésére felhozott vádjaikat nem tudják alátámasztani.

Egyelőre a terrorszervezet és Irak kapcsolatáról sem találtak perdöntő bizonyítékot, bár több, az iraki titkosszolgálat központjában talált dokumentum utalhat a kapcsolatra. Egy New York-i bíróság szerdai ítéletében kellően bizonyítottnak látta az al-Kaida és Irak kapcsolatát ahhoz, hogy a befagyasztott iraki vagyon terhére ítéljen százmillió dolláros kártérítést két szeptember 11-i áldozat családjának.

Mint ahogy az sem volt kérdéses, hogy Irak valaha rendelkezett tömegpusztító fegyverekkel. Huszein diktatúrája azt nem igazolta hitelt érdemlően, hogy megsemmisítette tiltott arzenálját.