Salamon
-1 °C
13 °C

Maximum 30 napja maradt Huszeinnek

2006.12.26. 16:40
Az iraki fellebbviteli bíróság helybenhagyta az exdiktátorra korábban kiszabott végrehajtandó halálos ítéletet.

Az illetékesek is megerősítették a hírt: az iraki fellebbviteli bíróság helybenhagyta a Szaddám Huszeinre korábban kirótt, végrehajtandó halálos ítéletet. Mint ismeretes, az exdiktátort még november elején ítélte közél általi halálra az iraki különleges törvényszék.

Huszeint - miként két korábbi tanácsadóját, Barzán at-Tikrítit és Avad al-Bandart - a dudzsaili mészárlás ügyében ítélte el a bíróság. A síita faluban még 1982-ben - Huszein vezetése alatt - 148 embert öltek meg az iraki biztonsági erők. A diktátor haragját egy ellene tervezett, meghiúsult merényletkísérlet váltotta ki.

Szűk egy hónap

Védőügyvédje a sajtónak azt nyilatkozta, eddig nem értesítették a fejleményekről. Az iraki törvények értelmében 30 napon belül kell végrehajtani a halálos ítéletet.

Rajed Dzsuhi, a legfelső bíróság szóvivője közölte: az iraki igazságügyi rendszer szavatolja, hogy Szaddámot kivégezzék akkor is, ha Dzsalal Talabani államfő, illetve két helyettese nem írja alá a halálos ítéletről szóló döntést. "A törvény ereje folytán hajtjuk végre az ítéletet" - tette hozzá a szóvivő anélkül, hogy szavait értelmezte volna.

Az exdiktátor tetteinek számbavétele ezzel nem zárult le. Például az 1988-as anfáli mészárlás kapcsán is vizsgálni fogják felelősségét. Mint ismeretes, a közel két évtizede történt genocídium idején több mint százezer kurd származású irakit mészároltak le Huszein katonái.

Csalódott AI, elégedett USA

Csalódott az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet amiatt, hogy az iraki a fellebbviteli bíróság jóváhagyta Szaddám Huszein egykori diktátor halálos ítéletét - közölte kedden a szervezet szóvivője. Az AI általában ellenzi a halálos ítéletet, de ebben az esetben különösen, miután az egy nem tiszta tárgyalást követően született. A per ugyanis nem volt mentes a politikai beavatkozástól - állította a szervezet.

A washingtoni Fehér Ház szerint ugyanakkor Szaddám Huszein halálos ítélete fontos mérföldkő Irak számára. Scott Stanzel szóvivő kedden azt hangoztatta: a döntés jelentős állomás az iraki nép erőfeszítéseinek sorában, hogy a zsarnokságot felváltsák a jog hatalmával.