Zoltán
-4 °C
9 °C

Szaddám még mindig hisz a győzelemben

2003.05.07. 11:42
Újabb Huszein-üzenet került elő Irakban. A Sidney Morning Herald munkatársai két a Palesztina Hotelt kereső férfitől kapták meg az állítólag hétfőn készült felvételt. Szaddám győzelmet ígért, a bukás okaival azonban nem kívánt bővebben foglalkozni.
Elhaló hangon ígért győzelmet népének Szaddám Huszein. A bizonytalan sorsú bukott diktátor üzenetét hordozó magnókazettát hétfőn szerezték be a Sidney Morning Herald bagdadi tudósítói. A lap szerdai beszámolója szerint Huszein a "megszállók" elleni harcra szólított.

Hallgat a bukás okairól

"Nem akarok részletekbe bocsátkozni miért és hogyan szállták meg az országot, inkább arra koncentrálok, hogyan rúgjuk ki a megszállókat" - áll a diktátornak tulajdonított üzenetben. A hangfelvétel szerint Szaddám "a nagy Irak" területén tartózkodik. A diktátor szerint az irakiak hangulata változóban van, egyre inkább az amerikaiak és a britek ellen fordul.

"Nem szabad szomorkodnunk, nem vagyunk tehetetlenek, Allah szereti azt, aki a győzelemért dolgozik. A győzelem, Allah akaratából, hamarosan eljön" - mondta a diktátor, aki búcsúzóul még elátkozta az amerikai kormányt.

Véletlenül szerezték meg

A Sidney Morning Herald munkatársai véletlenszerűen jutottak a kazettához. A felvételt két férfi az al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak akarta eljuttatni, de nem találták a Palesztina Hotelt. A Herald bagdadi tudósítóitól kértek útbaigazítást, végül nekik adták a kazettát.

"Nem hiszem, hogy átverés lenne, még csak pénzt sem kértek érte" - nyilatkozta Ed O'Loughlin, a lap bagdadi tudósítója a CNN-nek. A férfiak állítása szerint a felvételt hétfő reggel készítették.