Gerzson
-3 °C
3 °C

Százezer hívővel imádkozott a békéért a pápa

2004.04.11. 13:03
Százezer hívővel imádkozott II. János Pál pápa vasárnap a római Szent Péter-téren azért, hogy minden keleti és nyugati keresztény, akik az idén egy napon ünneplik a húsvétot, "egyesüljön a béke építésében és a teremtés oltalmában".
#alt#A húsvéti misén megfogalmazott üzenetet egy francia hívő olvasta el. A hívőket arab nyelven arra szólították fel: imádkozzanak, hogy a feltámadott Krisztus világossága megvilágítsa a nemzetek és nemzetközi szervezetek felelős tisztségviselőinek szellemét és lelkét, öntsön bátorságot a szívükbe, hogy megszabadítva az önzés minden formájától munkálkodjanak az igazságosságért, az együttműködésért és a szabadságért.

Vigyáztak rá

Érkezésekor a Vatikán és Olaszország himnuszával fogadott pápa viszonylag fáradtnak tűnt a szent hét kimerítő szertartásai után. A Parkinson-kórban szenvedő agg egyházfő a mise kezdetén mégis érthetően beszélt és élénknek tűnt a háromórás virrasztás ellenére, amely alig néhány órája ért véget. Az ünnepi misét Jean-Louis Tauran és Luigi Poggi bíborosokkal együtt mutatta be.

A Szent Péter-teret több ezer, tulipánnal, ibolyával, tarkabarka törpecserjékkel, valamint a Vatikán színeit megjelenítő sárga és fehér virágokkal díszítették fel - valamennyi holland virágkertészek ajándéka.

A térre érkező zarándokok kettős ellenőrzésen estek át: először átkutatták a táskáikat, majd fémdetektoros kapukon kellett áthaladniuk. A tömegben mintegy ezer polgári ruhás rendőr vegyült el, a környező háztetőkön mesterlövészek őrködnek, a teret számos kamera pásztázza.

A terrorizmus ellen

A terrorizmus embertelen jelenségével szembeni ellenállásra buzdította az emberiséget húsvéti üzenetében II. János Pál pápa.

A Szent Péter-téren lezajlott szertartáson a katolikus egyházfő azt kívánta, e napon, amelyen Krisztus legyőzte a halált, az emberiség legyen képes megtalálni az Úrban azt a bátorságot, amellyel szembe tud szállni az őt gyötrő számos rosszal, különösképpen a terrorizmus embertelen és sajnálatos módon elterjedt jelenségével szemben, amely nem más, mint az élet tagadása, s amely oly sok békés, dolgozó ember hétköznapi életét zavarja meg és bizonytalanítja el.

"Bölcsességed világosítsa meg a jóakaratú férfiakat és nőket elkötelezettségükben, amely ezen csapások ellen megkívántatik" - emelte ki a madridi vonatrobbantások után egy hónappal.

A pápa arra szólította fel a nemzeti és nemzetközi intézményeket, az ENSZ-et hogy gyorsítsák fel a világ jelenlegi nehézségeinek rendezését, és munkálkodjanak egy hatékonyabb és békésebb világrendért.

"A világ vezetői szilárdítsák meg és tartsák fenn erőfeszítéseiket, hogy kielégítően rendezzék a folytatódó konfliktusokat, amelyek vérontást okoznak Afrika egyes térségeiben, Irakban és a Szentföldön" - hangsúlyozta.

"Segíts bennünket, hogy szakadatlanul dolgozzunk egy igazságosabb és egységesebb világ eljöveteléért, amelyet feltámadásoddal kezdeményeztél" - hangzott II. János Pál fohásza.

A pápa felszólított "mindenkit, aki Ábrahám gyermekének tartja magát", keresztényeket, zsidókat és muzulmánokat, hogy fedezzék fel újra "a testvériséget, amely osztályrészük és amely az együttműködés és a béke terveire ösztönzi őket". Végül felhívott minden jó szándékú férfit és nőt, hogy utasítsa el a "bosszú kísértését", amelynek "meg kell hajolnia a megbocsátás bátorsága előtt".

"Az élet és a szeretet kultúrája tegye hiábavalóvá a halál logikáját" - hangzott el a római katolikus egyházfő üzenetében.

"Ha jövőnk egy, akkor mindnyájunk kötelessége, hogy türelemmel és gondos előrelátással építsük" - fűzte hozzá. <> A Szent Péter-téren tartott ünnepi misét 52 ország tv-állomásai közvetítették. Az "Urbi et Orbi", a városnak (vagyis Rómának) és a világnak osztott áldása után II. János Pál 62 különböző nyelven - köztük arámin, héberül, hindin és maorin - mondta el szokásos húsvéti üdvözletét a téren összegyűlt 100 ezres tömeg tapsától és üdvrivalgásától kísérve.

Végezetül jókívánságait tolmácsolta a nem katolikus keresztényeknek is, reményének adva hangot, hogy az összes keresztény ezentúl "minden évben ugyanazon az időpontban ülheti meg hitének ezt az alapvető ünnepét".