Mátyás
-6 °C
1 °C

Békesség az egyházi üzenetekben, robbantások a világban

2001.04.16. 18:17
Az új évszázad és az új évezred első húsvétját ugyanazon a napon ünnepli kereszténység nyugati és keleti ága. Miközben II. János Pál pápa és II. Alekszij békességre szólította fel a világ népeit, pokolgép robbant Londonban és Ciszjordániában is.
II. János Pál
fotó: EPA
Minden földrész lakójának fel kell ismernie, hogy a világ immár nem lehet "elkerülhetetlen események" rabja, a béke megteremtésének még a legháborgóbb tájakon is van esélye - fejtette ki II. János Pál a vasárnap elhangzott "urbi et orbi" (a városhoz - Rómához - és a világhoz) intézett húsvéti üzenetében. A híradások szerint szemmel láthatóan megfáradt és betegeskedő pápa a római Szent Péter téren összegyűlt tömeg előtt kifejtette, világunk képes megváltozni, a béke megteremtésére ott is van esély, ahol - mint a Szentföldön és Jeruzsálemben - hosszú idő óta harcolnak és meghalnak az emberek.

"Ti, minden kontinens férfijai és asszonyai, merítsetek erőt ebből az immár örökké üres sírból (Krisztuséból), hogy legyőzhessétek a gonosz és a halál erőit!" - hangoztatta a pápa, arra szólítva az embereket, hogy a tudományos kísérleteket és technikai vívmányokat a mindenki számára szebb jövő szolgálatába állítsák. II. János Pál ezután - szokásához híven - hatvanegy nyelven köszöntötte a világ legkülönbözőbb országaiból összesereglett híveket. A magyarok is hallhatták saját nyelvükön a pápa üdvözletét: "Krisztus feltámadott, Alleluja!".

II. Alekszij az ellenségeskedés beszüntetésére szólított fel

Oroszország népe a múlt század megpróbáltatásai után valóban méltó a jobb életre az új évezred kezdetén - hangsúlyozta húsvéti üzenetében az orosz ortodox egyház feje. Az egyházfő reményét fejezte ki, hogy béke és jólét kíséri az orosz népet a következő évtizedekben, s az ellenségeskedés és megosztottság beszüntetésére szólított fel, amely szerinte az igaz hitet is erősíti az emberekben. II. Alekszij kiemelte, hogy az elesettek megsegítése érdekében egyháza kész a jövőben is együttműködni az államhatalommal és a világi társadalommal.

A húsvét egyébként egyre népszerűbb ünnep az orosz ortodox hívők körében. Moszkvában például hétszáz tonna húsvéti kalácsot sütöttek - száz tonnával többet, mint tavaly -, s az üzletekben naponta átlagosan hatmillió darab tojást vásároltak az ünnepek előtti időszakban, ez egymillió darabbal több az egy évvel ezelőtti húsvéti tojásforgalomnál.

A peszáh után tovább tombol az erőszak a Közel-Keleten

Pokolgép robbant vasárnap egy izraeli katonai ellenőrző pontnál Ciszjordániában, sebesülés azonban nem történt. A hadsereg szóvivője szerint hatalmas robbanás rázta meg a Kalkilja mellett, egy úttorlasznál létesített katonai posztot, de egyelőre nem tudni, hogy mi okozta detonációt. Az izraeli rádió szerint házi készítési robbanószerkezet lépett működésbe.

Széles körben bírálják Izraelt amiatt, hogy légitámadást intézett hétfő hajnalban egy szíriai radarállomás ellen Libanonban. A libanoni elnök szerint a rajtaütés a konfliktus kiszélesedéséhez vezethet. A libanoni kormány arra figyelmeztette Izraelt, hogy ne terjessze ki a feszültséget a térség más országaira. Izrael közölte, hogy az akció megtorlás volt a Libanonban állomásozó Hezbollah gerillák támadása miatt. A hadsereg által kiadott közlemény szerint Szíria a Hezbollahnak nyújtott támogatással továbbra is bátorítja az Izrael elleni terrorizmust.

Miközben - a zsidó húsvét, a peszáh befejeztével és a katolikus húsvét kezdetével - az erőszak tovább tombol a közel-keleti válságövezetben, a római katolikus egyház palesztinai pátriárkája vallási egységre szólított fel és a halálos katonai erő alkalmazásának beszüntetését követelte. Az amerikai közvetítéssel zajlott béketárgyalások zsákutcába jutása után tavaly szeptemberben robbant ki a jelenleg is tartó izraeli-palesztin fegyveres viszálykodás, amelyben eddig 376 palesztin, 13 izraeli arab és 71 zsidó halt meg.

Pokolgép robbant egy londoni postahivatalban

A robbantás akár áldozatokat is szedhetett volna
fotó: EPA
A brit rendőrség feltételezése szerint a Valódi IRA szélsőséges terrorcsoport követte el a London északnyugati negyedében szombat éjjel végrehajtott pokolgépes merényletet. Alan Fry, a Scotland Yard terroristaellenes egységének a vezetője vakmerőnek nevezte a húsvéti ünnepek idején a brit főváros egyik postahivatalánál végrehajtott robbantást. A merényletben ugyan senki nem sérült meg, de a robbantás akár áldozatokat is szedhetett volna, mivel a brit főváros egyik forgalmas főútvonalán, az északnyugati körzetet átszelő Edgware Roadon helyezték el a pokolgépet. A robbanás akkora erejű volt, hogy több kilométer távolságban is hallani lehetett.

Az ír köztársasági mozgalom fegyveres szárnyának a szakadárjai négy éve fordítottak hátat az Ír Köztársasági Hadseregnek, mert ellenezték, hogy a mozgalom politikai és fegyveres szárnya elfogadta az Észak-Írország tartós békéjét megteremtő 1997-es úgynevezett nagypénteki békeegyezményt. Az IRA keményvonalasai a Valódi IRA megalakításával az észak-írországi brit uralom elleni és az Ír-sziget egyesítéséért folyó harc folytatását tűzték ki célul.