Huszein: Rántsatok kardot!

2003.03.20. 07:50
"Rántsatok kardot, húzzátok meg a ravaszt" - bíztatta ellenállásra Irak lakosságát Szaddám Huszein két órával az amerikaiak légitámadása után. A CNN szerint egy előre felvett beszédet sugároztak. Sahaf tájékoztatási miniszter szerint az amerikai "hülyék" sohasem érhetik el céljaikat.
"Szégyenteljes emberiség elleni bűntett elkövetésével" - vádolta az Egyesült Államokat Szaddám Huszein. A diktátor az amerikai elnököt "kis gonosz Bushnak" nevezte és ellenállásra bíztatta az irakiakat. "Rántsátok ki kardotok! Húzzátok meg a ravaszt és lőjetek! Rántsátok ki kardotok! Csak a bátor férfi győzhet" - buzdította népét Huszein. A CNN hírtelevízió szerint egy jó előre felvett beszédet sugárzott az iraki televízió.

"Ígérjük, hogy Irak és népe felveszi a harcot a gonosz behatolókkal, és addig harcolunk, amíg el nem vesztik türelmüket, és így nem fogják elérni a cionisták által támogatott terveiket. Megalázó vereségre számíthatnak, ez Isten akarata" - nyilatkozta az iraki televízió élő egyenes közvetítésében a diktátor, hozzá téve, hogy ő maga "nem fél".

Szaddám Huszein rövid beszédében háromszor utalt az amerikai-cionista szövetségre. Későbbi sajtótájékoztatójukon az iraki tájékoztatási miniszter és kultuszminiszter ugyancsak többször használták az arab testvériség húrjait pengető fordulatot.

"Képesek vagytok a győzelemre, megvetendő és hitetlen ellenségeitek pedig vereséget szenvednek. Rántsatok kardot és ne féljetek. Isten nagy. Éljen a dzsihád és éljen Palesztina" - bíztatta a lakosságot Huszein.

Szaddám Huszein legidősebb fia is állhatatos harcra szólított fel, és győzelmet ígért az embereknek a bagdadi rádióban. Udaj Szaddám Huszeinfelszólította milicistáit: készüljenek fel arra, hogy az amerikaiakkal vívott háború mártírjai legyenek. Udaj a Fedajin Szaddám (Szaddám partizánjai) nevű, általa vezetett félkatonai szervezet tagjaihoz intézte felhívását sürgetve a milicistákat: hajtsanak végre terrortámadásokat az amerikaiak ellen.

Udaj az INA iraki hírügynökség jelentése szerint hangoztatta: "ez az a nap, amit vártunk, amikor az iraki nőknek alkalma nyílik hangosan örömüket kifejezésre juttatni a győzelmes hősöket vagy a hit mártírjait látva". A Fedajin Szaddám nevű, jelenleg 15 ezer tagot számláló szervezetet Udaj 1994-ben hozta létre, amikor az Egyesült Államok fokozta katonai jelenlétét a Perzsa-öbölben. Tagjai a fegyverhasználat elsajátítása mellett fizikai kiképzésben és polgári oktatásban részesülnek. A Fedajin Szaddámnak női tagozata is van.

Mohammed Szaed Szahaf tájékoztatási miniszter "egészen biztos" abban, hogy az amerikai "hülyék" nem járnak sikerrel. Az iraki rádiónak nyilatkozó miniszter szerint "ez a nap a történelem egy örök pillanata lesz, és Allah ezzel a támadással csak a becsületes irakiakat teszi próbára".

Hamed Juszuf kultuszminiszter Irak-ellenes összeesküvésre gyanakodott. "Az amerikai kormányzat az egész világ előtt elismerte csődjét. Nem akarok arról az ürügyről beszélni, ami ennek az agressziónak a hátterében áll" - nyilatkozta.  • Tippek
  • Bankszámla