Mihály
12 °C
21 °C

CIA: a bukott Huszein az igazán veszélyes

2003.07.21. 11:48
Huszein igazán bukása után jelenthet közvetlen veszélyt az Egyesült Államokban, állt a Washington Post értesülései szerint az Irakról készült tavalyi titkosszolgálati jelentésekben. Az amerikai kormányzat ehhez képest a hatalmon lévő diktátort állította be közvetlen kockázatként, bukását pedig a veszély elmúlásaként értékelték.
"Irak bármelyik nap vegyi vagy biológiai fegyvereket adhat át a terroristáknak" - jelentette ki még tavaly október 7-én, az iraki háború előkészítő szakaszában a titkosszolgálatok jelentéseire hivatkozva. A Washington Post értesülései szerint azonban a jelentések másról szóltak. Huszein igazán csak bukása után fordult volna a terroristákhoz.

Reménytelen helyzetben

"Szaddám, ha már kellően reménytelen a helyzete, úgy dönthet, hogy csak az amerikaiakkal élethalálharcot folytató al-Kaidára számíthat" - áll Bush állításaival szemben az amerikai titkosszolgálatok éves összegző jelentésében (NIE).

A dokumentum szerint "valószínűtlen", hogy Huszein kapcsolatot keresne az al-Kaidával, azonban ha a rezsim bukását érezné, "a bosszú utolsó lehetőségeként nagy áldozatot követelő" terrorakciókat hajthat végre.

Biztosat nem tudnak

Huszein sorsáról jelenleg csak feltevések vannak, Paul Bremer, az iraki közigazgatás amerikai kormányzója szerint a diktátor feltehetően életben van. Az iraki diktatúra az amerikai titkosszolgálatok - egyelőre tárgyi bizonyítást még nem nyert - állítása szerint jelentős mennyiségű vegyi- és biológiaifegyver-készletekkel is rendelkezett.

Ha Iraknak valóban vannak tömegpusztító fegyverei, és Huszein valóban életben van és bujkál, adott a titkosszolgálatok által leírt szituáció, terrortámadások fenyegethetnek, véli a Post. A jelentésben leírtak változatlanul igazak, mondta a lapnak egy neve elhallgatását kérő kormánytisztviselő.

"A fickónak vége van"

Huszein valóban veszélyt jelent még, véli a demokraták egy képviselője is. Edward Markey szerint a diktátor, "Napóleonhoz hasonlóan" visszatérhet. Ráadásul ha valaki, Huszein tudja hol vannak a tömegpusztító fegyverek.

Bremer kevésbé pesszimista. "Akár él, akár nem, a fickónak vége van. Senki nem támogatja Irakban" - nyilatkozta az ország amerikai kormányzója.

A Post szerint Bush kemény lépés előtt áll. Bár május 1-én, az iraki háború végét deklaráló beszédében a terroristaveszély elhárításáról szólt, a lap szerint most a közvélemény elé kell tárnia az ezzel ellentétes titkosszolgálati jelentéseket is.