Géza
-11 °C
-4 °C

Beépültek az amerikai parancsnokságra Huszein ügynökei

2003.12.19. 08:19
Az amerikai parancsnokságra, az ideiglenes iraki kormányba és az iraki biztonsági erőkbe is beépültek Szaddám Huszein ügynökei. A hétvégén elfogott zsarnoknál talált lista alapján az amerikaiak kiszűrhetik a szabotőröket.
Beszivárogtak az amerikaiak iraki parancsnokságára Szaddám Huszein ügynökei - értesült az ABC News. Az amerikai hírcsatorna szerint a bukott diktátor hívei akár "alá is áshatják" az amerikaiak iraki fennhatóságát.

Szaddám listája

A beszivárgásra utaló információk Szaddám irattárcájából kerültek elő - jelentette a tévétársaság. Az elfogott zsarnoknál talált iratokban az iraki biztonsági erőkbe, a Koalíciós Ideiglenes Hatóságba és a szövetségesek parancsnokságára beépült ügynökök névsora olvasható - mondta el az ABC-nek egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztviselő.

"Súlyosan be vagyunk hálózva" - nyilatkozta a tisztviselő. A beszivárgás súlyos biztonsági kockázatot jelent. William Rosenau, a Pentagon különleges ügyosztályának volt alkalmazottja szerint az ügynökök "könnyen homokot szórhatnak a gépezetbe". Félelmei szerint a beszivárgók tájékoztathatják az amerikaiak ellen harcoló lázadókat az ellenük tervezett amerikai lépésekről.

Sejtették

A beszivárgásra már korábban is voltak jelek, a 4. gyalogsági hadosztály parancsnoka másfél hete már tarról tájékoztatta Donald Rumsfeld védelmi minisztert, hogy kéthetente lebuktatnak olyan irakiakat, akik normál esetben nem juthattak volna át a biztonsági ellenőrzéseken - jelentette az ABC.

"Aranybánya" - jellemezte a megtalált iratokat az ABC-nek egy amerikai tisztviselő. A dokumentum alapján a kémelhárítás emberei kiszűrhetik Huszein ügynökeit és megakadályozhatják a titkos amerikai tervek kiszivárgását.

A Pentagon hivatalosan nem tulajdonít túl nagy jelentőséget a kémkedésnek. A védelmi minisztérium szerint a beszivárgó ügynökök alkalmazása "bevett taktika, már Vietnamban is szembesültek vele" - írja az ABC.