Sára, Márió
2 °C
6 °C

Csalabi: Tudom, hol bujkál Huszein

2003.06.11. 17:23
A száműzetésben működő Iraki Nemzeti Kongresszus elnöke arról tájékoztatta az Egyesült Államokat, hogy konkrét információi vannak Huszein tartózkodási helyéről. Az amerikaiak fenntartással kezelik Csalabi bejelentéseit.
Ahmed Csalabi kedden bejelentette, hogy a Huszein egykori diktátor túlélte mind a két ellene végrehajtott amerikai támadást. A háború előtt száműzetésben működő Iraki Nemzeti Kongresszus elnöke azt állítja, hogy Huszein egy félkörív alakú útvonalon állandóan mozgásban van a Tigris környékén. Csalabi szerint csak azt kell tudni, kivel kell beszélni, és Huszein könnyedén elfogható.

Csalabi azt állítja, hogy "megbízható forrásokból" úgy tudja, hogy a bukott diktátor áll az amerikai erők ellen elkövetett merényletek mögött. Csalabi úgy tudja, hogy Huszein minden meggyilkolt amerikai katonáért jutalmat fizet.

Szkeptikusok

Sokan szkeptikusan fogadják Csalabi bejelentését, és megkérdőjelezik annak valóságtartalmát. Korábban egy magnófelvételről állították, hogy azon a bukott diktátor hangja hallható. Ezen egy fáradt hang a "betolakodók" elleni harcra buzdít, és győzelmet ígér. Csalabi visszautasítja, hogy háború előtt és után általa szolgáltatott információk hamisak volnának. A férfi azt állítja, hogy Irakban voltak tömegpusztító fegyverek és csak idő kérdése mikor találják meg őket. Csalabi még

Csalabi

Csalabi 1958-ban menekült el Irakból, és Huszein hatalmának áprilisi megdöntéséig nem is tért vissza. A Londonban működő Iraki Nemzeti Kongresszus az 1991-es öbölháború után lépett színre, az "összes iraki ember képviseletében". Csalabi szervezete végig támogatta az Egyesült Államokat, ám az Irakban élő ellenzékiek egyáltalán nem lelkesednek Csalabiért.

Újabb elfogások

Kedden az Egyesül Államok bejelentette, hogy elfogott két újabb, fontos körözött iraki személyt. Két másikról feltételezik, hogy meghaltak a támadások során, jelentette a CNN.