Lehel
17 °C
27 °C

Tizenhét amerikai rajtaütés egy nap alatt

2003.08.05. 10:50
Legalább nyolcvan, Szaddámhoz hű embert fogtak el az egykori iraki diktátor után kutató amerikai katonák Tikritben. Az amerikaiak alig huszonnégy óra leforgása alatt tizenhét rajtaütést hajtottak végre hétfőn.
A helyi ellenállás vezetőjét és a Huszein-rezsim két középszintű tisztségviselője is sikerült elfogniuk hétfőn az amerikai csapatoknak hétfőn az észak-iraki Tikritben. Szaddám Huszein szülővárosában, Tikritben összesen nyolcvan embert tartóztattak le az elmúlt huszonnégy óra során végrehajtott tizenhét rajtaütésben. Az amerikai támadásoknak Huszein elfogása vagy megölése mellett az volt a céljuk, hogy megakadályozzák a bukott diktátorhoz hű erők pénzhez és fegyverekhez való jutását.

Négy óránként

Emellett a sorozatos rajtaütésekkel megpróbálják azt is lehetetlenné tenni, hogy a volt diktátor valahol is menedékre találhasson. Josslyn Aberle, a 4-ik gyalogsági hadosztály szóvivője azt mondta: "már csak idő kérdése mikor fogják el Szaddám Huszeint". Hozzátette: a diktátor nem maradhat sokáig egyhelyben. Egyes információk szerint a volt diktátor négy óránként változtatja, jelentette a CNN.

Iraki informátorok

Irak megbízott amerikai vezetője, Paul Bremer elárulta, hogy gyakran kapnak információkat az irakiaktól a Huszeinhez hű erők hollétéről. Udaj és Kuszaj Huszein nyomára is egy irakitól származó füles alapján jutottak az amerikaiak, az informátor hamarosan átveheti a harmincmillió dolláros vérdíjat. Bremer szerint mindenképpen elkapják Szaddám Huszeint, "már csak az kérdés, hogy ki kapja meg az információért járó huszonötmillió dollárt".