Zsófia
17 °C
21 °C

Már a hét végén kivégzik Szaddám Huszeint?

2006.12.29. 09:38
Már csak órái lehetnek hátra Irak egykori diktátorának. Átszállítják iraki őrizetbe, s lassan a narancssárga overált is magára kell öltenie.

Várhatóan még ezen a hétvégén végrehajtják az egykori iraki diktátoron a halálos ítéletet, jelenetette be a CNN hírtelevízió, a Bush-adminisztrációhoz közeli forrásokra hivatkozva. Szaddám Huszeint várhatóan a következő órákban adják át az amerikaiak az iraki hatóságoknak.

Korábban az MTI a Reutersre hivatkozva még azt írta, az iraki igazságügyi minisztérium illetékese szerint január 26-a előtt nem végzik ki az iraki exdiktátort.

Huszeint - ügyvédei elmondása szerint - nem lepte meg, hogy a fellebviteli bíróság helybenhagyta a korábban kirótt halálos ítéletet. A védelem vezetője Kalil ad-Dulaimi szerint Huszein "hisz a sorsában, s csupán az iraki nép egységéért aggódik."

A CNN-nek azt is elmondta, hogy felszólították, gyűjtse össze az exdiktátor személyes holmijait a cellájából. Szaddámot még november 5-én, emberiség elleni bűntettek vádjában találták bűnösnek és ítélték kötél általi halálra.

Narancssárga overálban, fején tölcséralakú fekete sipkában akasztják majd fel Szaddám Huszeint a Times értesülései szerint. Irakban 2004 óta van újra halálbüntetés, ez idő alatt 90 embert akasztottak fel, szunnitákat és síitákat vegyesen. Részletek >>