Gusztáv
-4 °C
1 °C

Hölgyeim és uraim, elkaptuk!

2003.12.14. 23:50
Kapcsolódó cikkek (1)
A koalíciós erők magyar idő szerint délután egykor bejelentették, hogy elfogták az exdiktátort, és felvételeket is mutattak a meggyötört Szaddámról. Huszein egy tanyán, a föld alatt bújt el az őt üldöző hatszáz tengerészgyalogos és ejtőernyős elől. A nemzetközi jogász szerint az a kérdés, hogy életfogytiglanra vagy halálbüntetésre ítélik Szaddám Huszeint. Szakértők szerint a volt iraki vezető elfogásával megszűnnek az iraki olajvezetékeket ért szabotázsakciók, ami kedvezően befolyásolhatja az olaj árát. Kovács László magyar külügyminiszter reméli, hogy nem hasonmást fogtak az amerikaiak.
"Az elfogott iraki diktátort Irakban őrzik a koalíciós erők" - cáfolták meg amerikai és iraki hírforrások a Szaddám Huszein Irakból történt elszállításáról szóló értesüléseket. Az iraki kormányzótanács szóvivője és az amerikai hadsereg egy magát megnevezni nem óhajtó képviselője egybehangzóan cáfolta a CBS amerikai televíziónak azt az értesülését, miszerint az amerikai erők már elvitték Irakból a megbuktatott diktátort. A CBS tudósítója katonai forrásokra hivatkozott. Ricardo Sanchez tábornok, az Irakban állomásozó amerikai erők parancsnoka Bagdadban Szaddám Huszein hollétével kapcsolatban csak annyit közölt, hogy a koalíciós erők biztos és titokban tartott helyen őrzik.

Először az IRNA iráni hírügynökség adta hírül, hogy az amerikai erők elfogták Szaddám Huszeint szülővárosában, Tikritben, majd Tony Blair és Entifád Kanbar, az Ahmed Csalabi vezette Iraki Nemzeti Kongresszus szóvivője is megerősítette, hogy elkapták az exdiktátort.

Ladies and gentleman, we got him!

Egy elfogás képei
Az amerikaiak vezette megszálló ható­ság egyik szóvivőnője délelőtt még csak annyit közölt, hogy "nagyon fontos beje­lentést" tesznek egy kora délutáni sajtó­értekezleten. A magyar idő szerint egy órakor tartott sajtókonferencián Paul Bremer, Irak kormányzója hivatalosan is megerősítette, hogy elfogták Szaddám Huszeint.

A bejelentést a sajtótájkoztatón részt vevő iraki és amerikai újságírók nagy üdvrivalgással fogadták. A sajtótájkoztatón bemutatták az iraki diktátor elfogásának helyszínéről, illetve Szaddámról készített felvételeket. A képeken az őszülő, szakállas, ápolatlan exdiktátort egy amerikai orvos viszgálja.

Élve vagy halva

Ricardo Sanchez tábornok, az Irakban állomásozó amerikai erők parancsnoka elmondta, hogy a volt diktátor elfogására irányuló Vörös Hajnal fedőnevű akcióban több mint hatszáz ejtőernyős és tengerészgyalogos vett részt, és Szaddám Huszeint végül egy farmon tartóztatták le tegnap este nyolckor. A katonák arra kaptak parancsot, hogy fogják el vagy öljék meg Szaddám Huszeint. Az iraki exdiktátort végül egyetlen lövés nélkül kapták el. Sanchez hozzátette, hogy az amerikai tengerészgyalogosok 750 ezer amerikai dollárt találtak Huszeinnél.

Szaddámra egy pincében leltek rá, a volt diktátor gyakorlatilag a földbe ásta magát; a néhány méter alapterületű, szűk helyiség bejáratát téglákkal és földdel próbálták álcázni, így az amerikaiaknak ki kellett ásniuk Szaddámot, adta hírül az AP bagdadi tudósítója. Az iraki exelnök bukása óta szakállt növesztett, amit a katonák le is fotóztak, majd a DNS-teszt elvégzése előtt leborotváltak.

Amerikai reagálások

Az amerikai védelmi miniszter szerint Szaddám Huszein elfogása döntő nap az iraki nép életében. "Az iraki nép most már nem csak tények szerint, de lélekben is felszabadult. Az irakiak most már elhihetik, hogy a brutális diktatúra korszakának valóban vége" - hangsúlyozta Donald Rumsfeld vasárnap közzétett írásos nyilatkozatában. Az amerikai demokrata ellenzék a szokásos éles bírálatokat elnapolva üdvözölte Szaddám Huszein elfogását. A Fehér Ház elhódítására pályázó, a háborút a kezdetektől ellenző Howard Dean vasárnap jókívánságait fejezte ki az amerikai katonáknak a sikerért. Joseph Lieberman szenátor kijelentette, hogy ha Howard Deanen múlott volna, a világ sokkal veszélyesebb volna, az amerikaiaknak több félnivalójuk lenne. A connecticuti szenátor szerint Szaddám Huszeint kizárólag olyan bíróság elé szabad állítani, amely halálra is ítélheti az "iraki ördögöt". Joseph Biden, a képviselőház külügyi bizottságának rangidős demokrata tagja szerint Szaddám Huszeint nemzetközi bíróság előtt kellene felelősségre vonni. Olvasson még amerikai véleményeket!>>>

Halálbüntetés vagy életfogytiglan

Szaddám Huszein 2003.12.14.
Fotó: EPA/US ARMY
Valki László nemzetközi jogász szerint minél hamarabb szeretnék megindítani az amerikaiak a Szaddám Huszein elleni eljárást, amely iraki bíróság előtt zajlik majd. A vád háborús és emberiség elleni bűntett lehet. Valki László megjegyezte: Irakban még érvényben van a halálbüntetés. Itt a lehetséges büntetésről olvashat>>>

A szeptember 11.-kapcsolat?
A The Sunday Times éppen a volt elnök elfogásának napján közölt interjút Szaddám Huszein második feleségével, aki fiával együtt Libanonban él. Szamira Sabandar azt mondta a vezető brit lapnak, hogy hetente legalább egyszer kap levelet vagy telefonhívást volt férjétől. Elmondta: Szaddám ötmillió dollár készpénzt és rengeteg aranyat adott neki, és Szíriába küldte. Onnan Libanonba ment tovább, de elmondása szerint engedélyt kapott párizsi letelepedésre, és a jövő hónapban át is költözik a francia fővárosba.

A The Sunday Telegraph vasárnapi értesülése szerint olyan iratok kerültek elő Irakban, amelyek bizonyítják, hogy Mohamed Atta, a 2001. szeptember 11-ei merényletek főszervezője és egyik végrehajtója Bagdadban kapott kiképzést Abu Nidaltól, a hírhedt palesztin terroristától. Korábban a szövetségesek maguk is óvakodtak attól, hogy a szeptember 11-i merényleteket közvetlen összefüggésbe hozzá a volt iraki rezsimmel.

A piac kedvezően reagált

Szakértők szerint a volt iraki vezető elfogásával megszűnnek az iraki olajvezetékeket ért szabotázsakciók, ami kedvezően befolyásolhatja az olaj árát. A Barclays Stockbrokers szerint hétfőn a legnagyobb növekedéssel az amerikai és a brit piacok reagálnak az elfogás hírére. Hogyan reagál a piac? Klikkeljen ide!>>>

Kovács hasonmástól tart

A magyarországi megszólalók eddig kivétel nélkül mind üdvözlik, hogy elfogták az iraki diktátort. Dávid Ibolya szerint újabb állomáshoz érkeztünk, Németh Zsolt megnyugodott, Kuncze Gábor egy fejezet lezárásáról beszélt. Kovács László külügyminiszter reméli, hogy nem Szaddám Huszein hasonmását fogták el az irakiak. És mit mondanak még a magyar politikusok?>>>

Folytatódni fog a terror
Szaddám Huszein elfogása inkább politikai értelemben nevezhető jelentős eseménynek, katonai jelentősége nincs, bár egyértelműen emeli az Egyesült Államok tekintélyét - mondta Deák Péter független biztonságpolitikai elemző az MTI-nek vasárnap.
Deák Péter szerint a kialakult helyzet kétesélyes. Mivel a volt diktátor személyesen az elmúlt hónapokban már nem folyt bele az Irakban zajló eseményekbe, nem várható, hogy a belpolitikai helyzet megváltozik. "Az Amerika-ellenes hangulat továbbra is megmarad és az iraki terrorista csoportok változatlanul végeznek majd robbantásokat" - mondta a biztonságpolitikai szakértő.
Ha eldől, hogy Szaddámot egyesült államokbeli, nemzetközi vagy helyi bíróság elé állítják, akkor ennek lehet kedvező politikai vetülete, mivel a bírósági eljárás és a későbbi ítélet megnyugtató lehet Irak népe és az egész világ számára - tette hozzá.
Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: a diktátor bíróság elé állításának ellenkező következménye is lehet. Amennyiben nemzetközi bíróság elé állítanák Szaddám Huszeint, amit az iraki nép nem fogadna el, akkor felerősödhetnek a belpolitikai ellentétek.