Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Szerény lakás volt Szaddám Huszein utolsó lakhelye?

2003.04.17. 18:33
Egy bagdadi lakás lehetett Szaddám Huszein iraki diktátor utolsó fővárosi tartózkodási helye. Az al-Dzsazira arab nyelvű hírtelevízió képei szerint a diktátor műanyag székek és színes díványok között töltötte napjait a rejtekhelyen, de találtak egy olyan katonai egyenruhát is, amelyen az iraki hadsereg legmagasabb rangjelzése szerepelt.
Egy viszonylag szerény bagdadi lakást mutatott be csütörtökön az al-Dzsazíra arab nyelvű katari hírtelevízió, mint Szaddám Huszein iraki elnök uralmának utolsó színhelyét. A műholdas tv szerint Szaddám Huszein ebben a lakásban tartotta utolsó üléseit legfőbb tanácsadóival, az általa vezetett iraki Forradalmi Tanáccsal. A felvételen sárga-zöld csíkos díványok, fehér műanyagszékek mellett egy asztal volt látható egy vízzel félig telt pohárral és egy fémcsészével, valamint vázlatos katonai térképekkel.

Háborús üzenetek a lakásból?

A szoba hasonlított ahhoz a helyiséghez, amelyben Szaddám Huszeint mutatták videofelvételen fiaival és munkatársaival a háború kitörésének napjaiban. Lefilmeztek egy elnöki pecsétet is, valamint egy fehér lapot, amelyen arabul ez a szöveg olvasható: "Az elnök parancsa a Forradalmi Tanácsnak" - írta jelentésében a Reuters brit hírügynökség.

Vetertlen ágy és Korán

Az al-Dzsazíra egy vetetlen ágyat is bemutatott, rajta egy bőrönddel, a sarokban egy egyenruhával, rajta az iraki hadsereg legmagasabb rangjelzésű vállapjával. Felvillantották egy Korán-kötet képét is, amely a következő verssoroknál hagytak nyitva: "Bizonyosan eljön a nap, amikor a hitetlenek azt kívánják, hogy muzulmánok legyenek. Örvendezzenek, vigadjanak és vágyuk teljesüljön. Megismerik az igazságot".

Nem tudni, hol a diktátor

Szaddám Huszein sorsáról továbbra sem lehet tudni semmi biztosat. Két londoni arab nyelvű lap, az al-Hajat és az Asark al-Auszat csütörtöki számában szemtanúkat idézett, akik szerint az iraki elnököt április 9-én látták az észak-bagdadi Azámija mecset közelében. Az iraki főváros lakói aznap döntötték le amerikai harckocsik segítségével addigi elnökük egyik szobrát. Az elnök állítólag egy három gépkocsiból álló konvojjal érkezett kisebbik fia, Kuszaj és testőre társaságában, majd felállt az egyik kocsi tetejére és beszédet intézett az összegyűltekhez.

A Gulf News című dubai lap csütörtökön egy olyan felmérés eredményét ismertette, amelyben több mint hétezer embert kérdeztek meg arról: vajon mi lett a volt iraki elnök sorsa. A többség úgy vélekedett, hogy Szaddám Huszein él, és valahol Irakban rejtőzik.