Piroska
-2 °C
5 °C

A harcok előtt vehették fel Huszein értekezleteit

2003.04.04. 01:06
Az iraki diktátor csütörtökön újra látható volt a bagdadi tévé műsorán, a Pentagon szerint a felvételek március 19. előtt készültek. A CIA mást gondol, nem tudni azonban, mit.
Az iraki televízió műholdas adása csütörtök este ismét Szaddám Huszein iraki elnököt mutató képeket sugárzott. A képsorokon az egyenruhás államfő egy tanácskozáson elnökölt. Az adás nem számolt be arról, hogy hol zajlott le a találkozó, amelyen az iraki csapatok harckészültségi állapotáról volt szó.

A Reuters brit hírügynökség jelentésében kiemelte, hogy Szaddám Huszein komolynak és nyugodtnak tűnt, szemben a szerdán bejátszott felvétellel, amelyen mosolyogva és nevetgélve társalgott kormányának tagjaival. A Pentagon állítása szerint a háború kezdetete óta bemutatott Huszeinről készült felvételek mindegyike a háború kezdetét jelentő március 20-i légicsapás előtt készült - jelentette a CNN.

A Pentagon elemzése szerint a felvételek március 19. előtt készültek. A CNN jelentése szerint a CIA ettől eltérő következtetésekre jutott, részleteket azonban nem közöltek.

Az első légitámadás Huszein parancsnoki bunkerét célozta, amerikai állítások szerint sikerrel. Bár Irak tagadta, hogy kár esett volna Huszeinben, a diktátor a háború kezdete óta nem mutatkozott nyilvánosan.

Az Egyesült Államok vezetői többször jelezték, hogy feltételezéseik szerint Huszein megsérülhetett a légitámadásban.