Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Ismertették a Szaddám elleni első vádakat

2005.07.17. 14:36
Kapcsolódók (10)
Ismertette a Szaddám Huszein elleni első vádakat az iraki különleges bíróság vasránap. Egy 1982-es vérengzés mellett három másik üggyel is el kell számolnia a bukott iraki diktátornak.

Az iraki különleges bíróság vasárnap ismertette a Szaddám Huszein volt iraki elnök elleni első vádakat.

Mészárlás Duzsailban

Raid Dzsuhi, a törvényszék vezető vizsgálóbírája Bagdadban kijelentette, hogy a volt diktátort az iraki fővárostól északra fekvő Duzsail síita muzulmán faluban elkövetett gyilkosságokkal vádolják. A falun átutazó exelnök ellen 1982. július 8-án egy csapat helyi lakos merényletet kísérelt meg, amely hajszál híján siekres lett. Az incidens után a diktátor véres bosszút állt: a periratok szerint 15 embert azonnal kivégeztek, ezerötszáz másikat vádemelés és tárgyalás nélkül hosszú évekre börtönbe csuktak Szaddám emberei. 143 embert koholt vádakkal, megrendezett tárgyalásokon ítéltek halálra és végeztek ki.

Szaddám Huszein ellen ezenkívül még három más üggyel összefüggésben is vádat emelnek, bár a bíró nem mondta meg, hogy mikor. Bírói felügyelet alatt tömegsírokat is feltárnak és megvizsgálnak, mondta Raid Dzsuhi. A bírósági tárgyalás kezdetét a napokban kitűzik.

Az iraki törvények szerint a vádemelés és a tárgyalás kezdete között legalább 45 napnak kell eltelni, így tehát Szaddám akár szeptemberben bíróság elé állhat, írja a CNN.

A bukott iraki diktátor 2003 decemberi elfogása óta ül előzetesben.