Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Életfogytiglan a ruandai népirtás kitervelőjének

2008.12.18. 12:02
Theoneste Bagosora azoknak a hutu szélsőségesek volt a vezetője, akik a 800 ezer ember halálát okozó népirtást kitervelték.

Theoneste Bagosorát az ENSZ ruandai büntetőbírósága (ICTR) ítélte életfogytiglani börtönbüntetésre az 1994-es ruandai népirtásért, háborús és emberiesség elleni bűntettekért. A bíróság ma kihirdetett ítéletében bizonyítottnak látta, hogy Bagosora és két vádlott-társa vezette a hutu szélsőségesekből álló, a tuszi és mérsékelt hutu áldozatok haláláért felelős bizottságot. Anatole Nsegiyumvát és Alloys Ntabakuzét is életfogytiglani börtönre ítélték.

A Tanzániában ülésező, 1997-ben felállított ICTR-nek a mai az első ítélete. A vádirat szerint Bagosora és a két magasrangú katonatiszt együtt tervelték ki a tuszi civilek és a hutu ellenzék kiirtásának forgatókönyvét. Bagosora hozta létre az Interahamwe "milíciát": a gyilkosságok zömét ehhez a szervezethez tartozó szélsőséges hutu bandák hajtották végre azokkal a lőfegyverekkel és machetékkel, amiket Bagosora osztogatott.

Az ügyészek szerint Bagosora azután szerezte meg a politikai és katonai ügyek irányítását, hogy Habyarimana elnök repülőgépét 1994-ben máig felderítetlen körülmények között lelőtték. Bagosorát 1996-ban Kamerunban tartóztatták le, miután megszökött a felelősségrevonás elől. A bíróság elutasította a védelem érvét, miszerint az öldöklés nem volt szervezett, ezért nem minősülhet népirtásnak.

A bíróság húszévi börtönre ítélte Protais Zigiranyirazo üzletembert, Habyarimana sógorát. Őt azzal vádolták, hogy tagja a hutu elit családokat tömörítő Akazu közösségnek, a tuszik kiirtására szőtt összeesküvés irányítóinak.