Szilárda
0 °C
6 °C

Már a hadsereg diktál Libanonban

2008.05.10. 17:34
Más eszközök híján a kormány intézkedései bírálta felül a libanoni hadsereg, hogy megfékezze a napok óta tartó harcokat Bejrútban. A szélsőséges síita Hezbollah közleményben reagált, mely szerint kivonul a fővárosból, de politikai céljainak eléréséig engedetlenségi mozgalmat indít. A miniszterelnök puccsnak nevezte a Hezbollah akcióit, de hangsúlyozta, a kormány soha nem küld hadüzenetet a szervezetnek.

A libanoni hadsereg ellentmondva a kormány intézkedéseinek, visszahelyezi pozíciójába Bejrút nemzetköz repülőterének biztonsági főnökét, illetve újra engedélyezi a szélsőséges síita Hezbollahnak katonai távközlési rendszere használatát, írja a BBC. A hadsereg egyben arra is felszólította a szélsőséges szervezetet, hogy hívja vissza fegyvereseit Bejrút utcáiról. A hadsereg így próbálja megfékezni a Hezbollah és a Nyugat támogatását élvező kormány fegyveresei közt kitört harcokat.

A Hezbollah a hadsereg felhívására reagálva közleményt adott ki, melyben vállalta, hogy fegyveresei elhagyják Libanon fővárosát, írja a Reuters. „A libanoni ellenzék véget vet fegyveres jelenlétének Bejrútban, így a főváros a hadsereg irányítása alá kerül” – írják. Megjegyzik azt is, hogy polgári engedetlenségi mozgalmat indítanak, amíg politikai követeléseik nem teljesülnek.

fotó: AFP

Az 1990-ben véget ért, 15 évig tartó polgárháború óta a legsúlyosabb összecsapások a hét elején törtek ki azután, hogy a kormány törvénytelennek minősítette az ellenzéki Hezbollah katonai távközlési rendszerét. A szélsőséges síita szervezet vezetője, Hasszán Naszrallah a lépést hadüzenetnek minősítette.

A Hezbollah fegyveresei pénteken átvették a hatalmat Bejrút nyugati, muzulmánok lakta kerületeiben, miután több órás tűzharcot vívtak a kormány fegyvereseivel. Elfoglalták továbbá a kormánypárti televíziókat és rádiókat, így péntek óta ezek nem szolgáltatnak műsort.

A fegyveres harcokban legkevesebb 24 ember vesztette életét. A hadsereg szombati közleményében további tíz halottról számolt be, akik az ország északi részén kitört harcokban vesztették életüket.

A BBC helyszíni tudósítója szerint, ha az eddig teljesen semleges hadsereg intézkedéseivel nem lehet megfékezni a harcokat, nem marad több eszköz a nyugalom visszaállítására Libanonban. Elemzők szerint a hadsereg feladata a felekezetek közti harcok megfékezése, amire csak semlegesként lehet esélyük.

Fouad Siniora miniszterelnök felszólította a hadsereget, hogy állítsák vissza a rendet és a biztonságot. „Libanon nem fog puccsisták uralma alá kerülni!” A kormányfő szombati beszédében reagált arra is, hogy a Hezbollah irányítja Bejrút egy részét. Hangsúlyozta, hogy a kormány soha nem küld hadüzenetet a szélsőséges síita szervezetnek.

A tervek szerint még szombaton tárgyalóasztalhoz ülnek a libanoni politikai erők képviselői, vasárnap pedig Szaúd-Arábia kezdeményezésére az arab országok külügyminiszterei tartanak találkozót, ahol a Libanont fenyegető polgárháború megakadályozásáról tárgyalnak.