Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

A Hezbollah új védelmi vonalat épít

2007.02.26. 16:50
Fél évvel a libanoni konfliktus után a Hezbollah megerősödni látszik, a Litáni folyótól és a Dél-Libanonban állomásozó nemzetközi csapatoktól északra építik ki állásaikat. Valid Dzsumblat drúz vezető szerint a Hezbollah vezetésével ismét létrejött az állam az államban. A földeket egy gyémántkereskedő vásárolta a szélsőséges síita szervezetnek.

A libanoni síita Hezbollah az utóbbi hetekben elkezdte megerősíteni állásait a Litáni folyó északi partján, amivel egy Izrael elleni potenciális háborúra készül fel, írja a Times. A szélsőséges szervezet közvetlenül az ENSZ által ellenőrzött dél-libanoni területtől északra telepíti védelmi vonalát. Az Unifil jelenleg 12 ezer fős nemzetközi haderővel állomásozik a Litáni folyótól délre, akikhez csatlakozott a libanoni hadsereg is 20 ezer fővel.

A nemzetközi csapatok célja az volt, hogy megakadályozzák a Hezbollahot, hogy jelen legyen az izraeli határ mentén, valamint hogy ne juthassanak el újabb fegyverszállítmányok a szélsőséges szervezethez.

Fél évvel a Libanon és Izrael közt kitört konfliktus után a Hezbollah egyenruhás harcosai őrzik a folyótól északra eső területeket, melyeknek korábban keresztény és drúz tulajdonosai voltak. A földeket az utóbbi időben egy síita üzletember, Ali Tadzsidin vásárolta fel, hogy a harcra való készülődést el lehessen rejteni a kíváncsi tekintetek elől. Tadzsidin gyémántkereskedelemmel alapozta meg vagyonát Nyugat-Afrikában.

Tadzsidin Hezbollahhoz fűződő kapcsolata régóta nem titok, 2003 májusában egyik rokonát letartóztatták Antwerpenben, mert a nyugat-afrikai gyémántüzlet mögé bújva pénzmosással foglalkozott.

„A Hezbollah saját államot hozott létre Dél-Libanonban” – nyilatkozta a lapnak Valid Dzsumblat drúz vezető. A Times riportere „Figyelem! Tilos a belépés. Hezbollah” – feliratú táblákat látott, és amikor találkozott a szélsőséges szervezet katonáival, igazolnia kellett magát, ugyanis az egyenruhások azt mondták, tiltott területen jár.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!