Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Vétójogot kér Amerika a Nemzetközi Büntető Törvényszéken

2002.07.03. 12:54
Beleegyezne a Nemzetközi Büntető Törvényszék működésébe az Egyesült Államok, amennyiben az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja vétójogot kapna a testület tevékenységével kapcsolatban. Amennyiben sikerül kompromisszumos megállapodást kötni a törvényszék ügyében, folytatódhat az ENSZ boszniai békefenntartó missziója is.
Egyezséget ajánlott az Egyesült Államok az ENSZ-nek az állandó Nemzetközi Büntető Törvényszék (ICC) ügyében. Az amerikaiak javaslata szerint a Biztonsági tanács állandó tagjai - az Egyesült Államok, Nagy Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína - megvétózhatnák a katonáik és rendőreik ellen az ICC-n indított eljárások lefolytatását, jelentette a BBC. Az Egyesült Államok, bár a törvényszék felállításáról döntő határozatot aláírta, a szerződést nem ratifikálta, ezért nem tagja a testületnek.

A tét a boszniai békemisszió

Amennyiben az amerikai javaslatot elfogadják, elhárulhatna az akadály az ENSZ boszniai békefenntartó missziója mandátumának meghosszabbítása elől. Washington ugyanis tiltakozásul az ICC felállítása ellen katonái kivonását fontolgatta az összes békefenntartó misszióból. Az amerikaiak attól tartottak, hogy ellenséges kormányok pusztán Amerika-elleneségből feljelentenék katonáikat, rendőreiket az újonnan felálló testületnél.

Blair megérti Bush aggodalmát

"Az Egyesült Államok a nemzetközi béke megteremtésén dolgozik, miközben diplomatáit és katonáit bármikor a bíróság elé idézhetik, ez aggasztó" - nyilatkozta Geroge W. Bush amerikai elnök a BBC-nek. Tony Blair brit miniszterelnök szerint Bush aggodalmai "teljes mértékben jogosak". "Rengeteg békefenntartó misszióban vesznek részt amerikai katonák, és kormányuk el szeretné kerülni, hogy politikai indíttatású eljárások indulhassanak ellenük" - nyilatkozta Blair a Chanel 4 tévécsatornának.

Elfogadhatatlan jevaslat

A vétó lehetősége "aláaknázná a bíróság tekintélyét", mondták el az amerikai javaslattal szemben szkeptikus ENSZ-diplomaták a BBC-nek. Jeremy Greenstock brit ENSZ-nagykövet azonban bízik abban, hogy csütörtök hajnali hatig megszülethet a kompromisszum az ICC ügyében. Csütörtökön jár le ugyanis az ideiglenesen meghosszabított mandátuma az ENSZ boszniai békemissziójának. Sokkal valószínűbb, hogy megoldást találunk, mint az, hogy nem - nyilatkozta Greenstock a BBC-nek.

Az ENSZ BT négy másik állandó és tíz cserélődő tagja támogatja az ICC felállítását. Az amerikai javaslatot "teljes egészében elfogadhatatlannak" nevezte Richard Dicker, a Human Right Watch emberi jogi szervezet nemzetközi igazságügyi programjának vezetője. A működését jövő évben megkezdő ICC célja a világ bármely részén elkövetett háborús bűnök vizsgálata és megtorlása.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!