Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Izlandról eltűnnek a katonák

2006.09.27. 13:16
Az Egyesült Államok hadserege szeptember végéig kivonja katonáit az izlandi Keflavik támaszpontról, ezzel véget ér az 1951 óta tartó amerikai jelenlét. A hidegháború befejeztével új időszak kezdődött, most a terror elleni háború határozza meg a hadi stratégiát, indokolták a döntést az amerikaiak.

Az Egyesült Államok és Izland megállapodást írt alá, melynek értelmében az amerikai hadsereg 1951 óta tartó jelenléte még szeptemberben véget ér, írja a BBC. A Keflavikban létesített tengeri és légi támaszpont kulcsszerepet játszott a hidegháború idején a szovjetek tengeralattjárói ellen való védekezésben, innen küldték bevetésre a vadászgépeket, szintén a tengeralattjárók ellen.

Az Egyesült Államok álláspontja szerint a terror elleni háború kezdetével szükségtelenné vált a keflaviki támaszpont fenntartása, melynek költsége az AirForceTimes.com beszámolója szerint elérte az évi 250 millió dollárt. A Pentagon szeptemberben adta áldását a március óta folyó egyeztetések eredményeire, és a bázis végleges bezárására.

Izlandnak nincs saját hadserege, így a szigetország októbertől csatlakozik annak a néhány országnak a köréhez, melyek egyáltalán nem rendelkeznek katonákkal. Az Egyesült Államok ugyanakkor hangsúlyozta, nem maradnak védtelenül, a NATO szövetségeseként továbbra is megilleti őket a védelem.

„A világ megváltozott, elkezdődött a terror elleni háború, így a felkészülés módja is változik. Az Izlandhoz fűződő baráti és partneri kapcsolat azonban nem változik” – fogalmazott Noel Preston ellentengernagy, az amerikai haditengerészet európai parancsnoka.