Emília
18 °C
26 °C

Izlandról eltűnnek a katonák

2006.09.27. 13:16
Az Egyesült Államok hadserege szeptember végéig kivonja katonáit az izlandi Keflavik támaszpontról, ezzel véget ér az 1951 óta tartó amerikai jelenlét. A hidegháború befejeztével új időszak kezdődött, most a terror elleni háború határozza meg a hadi stratégiát, indokolták a döntést az amerikaiak.

Az Egyesült Államok és Izland megállapodást írt alá, melynek értelmében az amerikai hadsereg 1951 óta tartó jelenléte még szeptemberben véget ér, írja a BBC. A Keflavikban létesített tengeri és légi támaszpont kulcsszerepet játszott a hidegháború idején a szovjetek tengeralattjárói ellen való védekezésben, innen küldték bevetésre a vadászgépeket, szintén a tengeralattjárók ellen.

Az Egyesült Államok álláspontja szerint a terror elleni háború kezdetével szükségtelenné vált a keflaviki támaszpont fenntartása, melynek költsége az AirForceTimes.com beszámolója szerint elérte az évi 250 millió dollárt. A Pentagon szeptemberben adta áldását a március óta folyó egyeztetések eredményeire, és a bázis végleges bezárására.

Izlandnak nincs saját hadserege, így a szigetország októbertől csatlakozik annak a néhány országnak a köréhez, melyek egyáltalán nem rendelkeznek katonákkal. Az Egyesült Államok ugyanakkor hangsúlyozta, nem maradnak védtelenül, a NATO szövetségeseként továbbra is megilleti őket a védelem.

„A világ megváltozott, elkezdődött a terror elleni háború, így a felkészülés módja is változik. Az Izlandhoz fűződő baráti és partneri kapcsolat azonban nem változik” – fogalmazott Noel Preston ellentengernagy, az amerikai haditengerészet európai parancsnoka.