Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Tiltakozás Saron BBC-bojkottja miatt

2003.07.15. 12:24
A Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ) erélyesen bírálta az izraeli kormányt amiatt, hogy bojkottálja a BBC újságíróit. Emiatt felhívta Ariel Saron miniszterelnököt, hogy londoni látogatása során ne közösítse ki a tekintélyes brit közszolgálati rádió-televíziót a sajtóval való találkozóiból.
Aidan White, az IFJ főtitkára Brüsszelben hétfőn kiadott nyilatkozatában kijelentette: "A magukat demokratikusnak valló kormányok nem válogathatnak tetszésük szerint, hogy milyen sajtószervekkel állnak szóba. A független és kritikus újságírás a demokrácia ára, és ha az izraeli kormányfő a sajtószabadságot aláásó üzenetet küld, csak súlyosbítja azokat a problémákat, amelyeket máris sok újságíró és független tudósító tapasztal a Közel-Keleten. Amikor Izrael szembefordul az átláthatóság és a nyilvánosság alapelveivel, még nehezebbé teszi a demokratikus átalakulást a Közel-Keleten."

Még Londonban sem

Saron irodája közölte, hogy a kormányfő a londoni látogatás során nem hajlandó fogadni a BBC munkatársait a sajtótájékoztatókon. A mellőzés magyarázatául azt mondták, hogy a BBC televízió világszolgálata nemrég adta le Izrael titkos fegyvere című dokumentumműsorát, amely bemutatta az ország nukleáris és biológiai fegyverprogramját, és rámutatott, hogy Irakkal ellentétben a külvilág figyelemre sem méltatja Izrael esetében ezeket a tömegpusztító fegyvereket.

Antiszemita BBC?

Daniel Seaman, az izraeli kormány sajtóirodájának igazgatója azzal vádolta a BBC-t, hogy Izraelről szóló műsorai az antiszemitizmus határait súrolják, megkérdőjelezik Izrael állam törvényes létét és olyan beállítottságot sugároznak, amelyek a náci korszak hírhedt Der Stürmer című lapjának hangvételére emlékeztetnek. Az IFJ szerint az efféle kijelentések azt mutatják, hogy az izraeli kormány nem hajlandó elviselni a sajtó bírálatait.