Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Ír igen a bővítésre

2002.10.20. 18:40
A szavazókörök összesített adatai alapján Írország polgárai hatvan százaléknál is magasabb arányban mondtak igent az Európai Unió bővítése szempontjából kulcsfontosságú nizzai szerződésre. A miniszterelnök-helyettes az írek nagylelkűségét emlegeti, hiszen most bizonyították, ők nem kívánnak nemet mondani az EU 2004-es bővítésére.
Hatvan százalék feletti arányban (62,89 százalék) mondtak igent az ír választópolgárok a nizzai szerződésre, jelentette a BBC az összes választókörzet valamennyi adatának feldolgozása után. Bertie Ahern ír kormányfő szerint a népszavazás eredménye megmutatta, hogy "Írország erősen elkötelezett Európa irányában, és Európa szívében marad".

Nagylelkűség

Mary Harney
"Az írek nagylelkűek, nem akarták, hogy ők legyenek akik nemet mondanak az Európai Unió 2004-es bővítésére" - nyilatkozta még az előzetes az eredmények alapján az "igen" győzelmében bizakodó Mary Harney, ír miniszterelnök-helyettes a nizzai szerződésről döntő népszavazás kapcsán. A szavazás idején a közvélemény-kutatók enm folytattak exit-poll vizsgálatokat, és eredménybecsléseket sem tettek közzé. A szavazást megelőzően közölt kutatási eredményeik szerint a választók 39-44 százaléka támogatja, az elutasítók tábora 27-29 százalék.

A miniszterelnök-helyettes az már első eredmények alapján a támogató szavazatok hatvan százalékos győzelmét jósolta. A támogatók esélyeit növelte, hogy szombat este felé váratlanul megnövekedett a szavazási kedv, így a részvételi arány végül elérte a 48,45 százalékot. A szerződést elutasító 2001-es referendum kudarcát sokan az alacsony, 35 százalékos részvételi arányban látták.

Jót tesz a kulturális sokszínűség

A szerződés támogatói szerint az EU bővítése újabb fellendülést hozhat az unió második leggazdagabb államának, emellett növelhetik az EU kulturális sokszínűségét is. Az ellenzők szerint azonban a szerződés az unió trójai falova, valójában csak Brüsszel javára játszaná át az íreket érintő ügyek kezelését.

A szerződés ellenzői, elismerve vereségüket, azonnal megkérdőjelezték egy második népszavazás megtartásának törvényességét. Annak a véleményüknek adtak hangot, hogy Bertie Ahern kormánya törvényellenesen járt el, amikor ugyanarról a kérdésről másodszor is kikérte a lakosság véleményét.

A szombati választáson az írek két másik kérdésben is döntöttek. Az ír kormány ahhoz kérte a választók hozzájárulását, hogy a jövőben az integrációval kapcsolatos kérdésekről az EU többi tagállamához hasonlóan a kormány népszavazás nélkül dönthessen. A másik szavazás arra kötelezné az ír kormányt, hogy a lakosság előzetes beleegyezése nélkül ne csatlakozhasson az egységes európai véderőhöz.

Schröder és Hável üdvözölte az írek döntését

Gerhard Schröder és Joschka Fischer
Gerhard Schröder német kancellár és Václav Havel cseh államfő is üdvözölte vasárnap, hogy az ír döntést. "Üdvözlöm a nizzai szerződésről tartott ír népszavazás kedvező eredményét. Írország népe tudatában volt Európával szembeni nagy felelősségének" - hangoztatta Gerhard Schröder még a részeredmények ismeretében. Václav Havel azt közölte: "Örülünk, hogy uniós csatlakozásunk menetrendje nem került veszélybe, s hogy ez a csatlakozás az eddig megállapított szabályok között fog megtörténni".

A Fidesz örül

"Az írek a nizzai szerződés elfogadására voksoltak, nekünk, magyaroknak nagy öröm, hogy az igen mellett döntöttek - mondta Szájer József, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője. A politikus utalt arra, hogy az integráció ügyében még kemény tárgyalási szakasz áll Magyarország előtt. Leszögezte: a Fidesz ebben a tárgyalási szakaszban is határozott fellépést vár el a magyar kormánytól

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!