Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

'Igazságszérumot' használt a volt cseh állambiztonság

2004.10.01. 14:29
Különleges kábítószert fejlesztett ki az egykori kommunista csehszlovák állambiztonsági hatóság. A drognak igazmondásra kellett bírnia a vádlottakat. A szert Edvard Benes volt csehszlovák államfő egyik titkárán is kipróbálták.
Kábítószerrel próbálta meg igazmondásra bírni a letartóztatott személyeket a kihallgatások alkalmával az egykori csehszlovák kommunista Állambiztonsági Hivatal, állítja a Lidové Noviny című konzervatív prágai napilap pénteki számában. Az újság a birtokába jutott dokumentumokra hivatkozva azt írja, hogy az Állambiztonsági Hivatal 1948-ban egy vegyi laboratóriumot hozott létre Prágában, amelyben olyan anyagokat fejlesztettek ki, amelyeknek igazmondásra kellett volna bírniuk a kihallgatott személyeket. A kifejlesztett szereket néhány esetben rabokon ki is próbálták.

Ezek az esetek eddig csak az elítéltek és a volt vizsgálóbírók elbeszéléseiből voltak ismertek, de írásos bizonyíték nem létezett. Tomás Bursík, a Kommunizmus Bűntetteit Vizsgáló és Dokumentáló Hivatal munkatársa most a lap szerint írásos bizonyítékokra bukkant, amelyek megerősítik az eddigi feltételezéseket.

Az "igazságszérumnak" becézett kábítószert 1949-ben Edvard Benes volt csehszlovák államfő egyik titkárán, Josef Václav Sykorán is kipróbálták állítólag. "A kihallgatások alkalmával gúnyosan nyilatkozott és nem akarta beismerni tetteit. Ezért az a döntés született, hogy injekciót kapjon" - idézi az egyik jegyzőkönyvet a lap. Egy vizsgálóbíró erről 1957-ben azt mondta, hogy a szer Sykora esetében hatás nélkül maradt.

Tomás Bursík a lapnak elmondta: a fennmaradt iratok szerint legalább hatféle szerről van szó, amelyeket azonban sosem használtak tömeges méretekben, az ötvenes évek elején azonban néhány kihallgatás alkalmával állítólag alkalmazták a szereket.