Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

Megalakult az új francia kormány

2004.03.31. 22:53
A szinte biztos bukást jelentő pénzügy- és gazdasági miniszteri posztra nevezte ki eddigi belügyminiszterét Jean-Pierre Raffarin. A népszerűségét a megszorításokon elbukó kormányfő Chiracnak kedveskedhetett az ambíciózus Sarkozy áthelyezésével. De Villepin külügyminiszter a belügyi tárcát örökölte, a külügyeket az EU regionális ügyekben illetékes biztosa kapta.
Az utolsó percekig tartó egyeztetések után szerda estére összeállt Jean-Pierre Raffarin francia miniszterelnök harmadik kormánya. Az új testületben megerősödött Raffarin és Chirac legnagyobb riválisa, Nicolas Sarkozy. A volt belügyminiszter államminiszteri rangban a pénzügyi és gazdasági tárcáért felel az új testületben.

Selyemzsinór az erős embernek

Sarkozy megerősödése azonban lehet, hogy csak látszólagos, Raffarin kormánya pont a fájdalmas és társadalmilag nem elfogadott gazdasági és szociális reformok miatt vesztette el népszerűségét. Az elnöki ambíciókkat tápláló Sarkozy a hírek szerint vita nélkül vállalta a jelenlegi helyzetben komoly kihívást jelentő csúcsminiszteri feladatot.

Külügyből belügy

Dominique de Villepin, a két előző Raffarin-kormány nemzetközi elismerést kivívott külügyminisztere a belügyi tárca élére került. Megfigyelők szerint Chirac elnök erről a posztról próbálja az ellenlábasának tekintett Sarkozyvel szemben ellensúlyként szerepeltetni Villepint, aki jó teljesítmény esetén egy későbbi kormányváltozáskor esélyes lehet a miniszterelnökségre is.

A francia diplomácia irányítását Michel Barnier, a brüsszeli bizottság eddig regionális ügyekben illetékes biztosa kapta meg. Balázs Péter magyar EU-biztos Barnier mellett töltötte gyakornoki idejét.

Barnier új ember a kormányban. Maradt viszont a védelmi miniszter Michele Alliot-Marie.

Két év alatt harmadszor

Jean-Pierre Raffarin két év alatt harmadik kormányát hozza létre. Az elsőt 2002. május 6-án, Chirac elnök újraválasztásának másnapján alakította meg, a második 2002. június 17-én, a törvényhozási választások után, a Chirac táborát képező pártok egyesítésével fél évvel korábban létrejött UMP jobboldali néppárt nagy arányú választási győzelme után állt fel.

A most vasárnap lezajlott regionális választási döntőben a jobboldali erők katasztrofális kudarcot szenvedtek el, Raffarin népszerűsége a mélyponton van. A választók 54 százaléka nyilatkozott úgy a voksolás másnapján, hogy a miniszterelnöknek távoznia kellene a politikából. Újabb kinevezése általános megítélés szerint átmeneti megoldás, politikai elemzők többsége alig három hónapot jósol az új kabinetnek.