Szilárda
-4 °C
3 °C

Százezrek menekülnek az Ike hurrikán elől

2008.09.11. 22:20
Százezrek menekültek Texas parti sávjából csütörtökön az Ike hurrikán elől. Rick Perry kormányzó Houston egyes körzeteiből is elrendelte a kitelepítést, mivel riasztó hírek érkeztek arról, hogy a Mexikói-öblön végigsöprő szélvihar egyenesen az amerikai szövetségi állam felé tart.

A CNN tudósítása szerint Texas alacsonyan fekvő, veszélyeztetett térségeit a többsávos autópályákon tömött sorokban hagyják el autóikban az emberek. Néhány helyen kiürültek a benzinkutak tartályai a hirtelen forgalomnövekedés miatt.

"Ez egy hatalmas vihar, nem tudom eléggé hangsúlyozni, milyen veszély fenyeget bennünket" - közölte egy sajtótájékoztatón drámai hangon a kormányzó, aki szerint a hurrikán jelentős károkat fog okozni, áramkimaradások lesznek, árvíz önt el nagy területeket. Michael Chertoff belbiztonsági miniszter arra figyelmeztetett: az Ike veszélyes viharárral boríthatja be a part menti térséget.

Szakértők szerint a tengerár, amely akár 5 méteresre duzzadhat, 160 kilométeres sávot fenyeget. A viharjelző központok riadót fújtak az északi louisianai határtól egészen a déli Corpus Christi városáig. A jelenleg kettes erősségű hurrikán széle péntek este érheti el a texasi partokat, a legnagyobb erejű szelek a hét végén zúdulnak az államra.

A miami hurrikánközpont előrejelzése szerint Ike hármas vagy négyes kategóriájú viharrá fog erősödni, 178-211 kilométeres óránkénti szélsebességgel. Houstonban a vihar a város csillogó felhőkarcolóin kívül megtámadhatja az ország legnagyobb olajfinomítóját, valamint az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Johnson űrközpontját is.

Texasban van az amerikai olajfinomító-kapacitás egynegyede, a legtöbb létesítmény Houston, Port Arthur és Corpus Christi környékén. Houston térségében 4 millióan élnek. Galveston szigetén teljes egészében elrendelték a kötelező kiürítést; az Egyesült Államok legnagyobb pusztítást okozó hurrikánja 1900-ban csapott le a térségre, lerombolva Galveston városát, 6 ezren haltak meg.

Texas egyes megyéiben a két héttel ezelőtti Gustav hurrikán miatt is kitelepítést rendeltek el, a területen 2005 szeptemberében pusztítást végzett a Rita szélörvény.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!