Az illegális bevándorló és a munkaügyiminiszter-jelölt

2001.01.09. 12:04
Még ki sem nevezte minisztereit, mégis botrány várja kedden Washingtonban George W. Bush-t: az amerikai sajtó szerint munkaügyiminiszter-jelöltje, Linda Chavez közel egy évig egy illegális bevándorlóval élt egy fedél alatt, akit állítólag illegálisan dolgoztatott.
Ifjabb George Bush már kiköltözött texasi kormányzói lakásából, és kedden Washingtonba siet miniszterei meghallgatására. Az első botrányt máris kiszagolta az amerikai sajtó: munkaügyiminiszter-jelöltje, Linda Chavez közel egy éven át egy guatemalai illegális bevándorlónak, Marta Mercadónak adott otthont, és állítólag illegális munkát is végzett a nő.

A bevándorló dolgozott, de nem pénzért

Az illegális bevándorló, aki most már törvényes adófizető amerikai polgár, elismerte, hogy Chavez pénzt és szállást adott neki több hónapon keresztül, de azt is hozzátette, nem biztos, hogy a miniszterjelölt tudta, hogy egy illegális bevándorlónak segít. A nő elismerte, hogy többször végzett házimunkát, de azt nem pénz ellenében, hanem hálából tette.

,,Nagyszerű" munkaügyi miniszter

George W. Bush határozottan kiáll jelöltje mellett, szerinte Chavez ,,nagyszerű" munkaügyi miniszter lesz. Bush tudja, hogy a szenátusi meghallgatáson lesz egy pár ,,kényes" kérdés, de szerinte miniszterjelöltjei készek bármilyen kérdésre válaszolni.

Az amerikai törvények szerint tilos menedéket adni illegális bevándorlók számára. Az előírás megszegőit pénzbírsággal vagy öt évig terjedő börtönnel büntethetik. A gyakorlatban azonban elég ritkán tartják be az előírásokat. Amerikába évente közel 300 ezer illegális bevándorló érkezik.  • Hírek
  • Hírek