Emőke
-4 °C
9 °C

Állampolgárságot kaphatnak az illegális bevándorlók az USA-ban

2006.05.26. 11:24
A szenátuson sikerült átverekednie a bevándorlók jogállását állampolgárság osztásával rendező törvénytervezetét George Bushnak. A csata azonban még nem dőlt el, a képviselőházban a lázadó republikánusok a bevándorlókat büntető jogszabályokat fogadtak el.

Nagy többséggel, 62-36-ois szavazati aránnyal fogadta el az amerikai szenátus Bush kormányának az illegális bevándorlók millióinak jogállását tisztázó törvénytervezetét. A törvény amerikai állampolgárságot adna az Egyesült Államokban dolgozó illegális bevándorlóknak - számukat mintegy 12 millióra teszik -, de egyben szigorítana a bevándorlási és a határőrizeti szabályokon.

A törvénytervezetet a szenátus végig támogatta, ellenzői inkább az elnök Republikánus Pártjának soraiból kerültek ki. "Remélem a képviselőház megment minket a törvény életbe lépésétől" - nyilatkozta a BBC-nek az egyik ellenző, John Ensign, Nevada republikánus szenátora. Párttársa, a törvénytervezet harcos támogatója, John McCain szerint viszont végre lehetőség nyílik a fekete gazdaságban dolgozók legalizálására.

Hiába fogadta el a szenátus a tervezetet, Bush kormányának még kemény csatára kell számítania a képviselőházban, ahol a lázadó republikánusok javaslatára egy másik törvényt hagytak jóvá. Ez brutális jogi lépéseket tesz lehetővé az illegális bevándorlókkal szemben, egyben drákói szigorral szabályozza a határvédelmet is.

A kongresszus két házának most összhangba kéne hoznia a két, egymással szöges ellentétben álló törvényt. Bush elvileg számíthatna a demokraták támogatására, de az amúgy liberális politikai felfogást képviselő ellenzék is nagyon megosztott - a kemény képviselőházi törvénytervezetnek is viszonylag sok deomkrata támogatója volt.

A bevándorlás kérdése a novemberi képviselőházi és részleges szenátusi választásokig tartó politikai szezon legfőbb témája. A bevándorlás ellenzői önkéntes őrcsapatokat szerveznek a mexikó határra, a bevándorlók pedig százezres tömegtüntetéseken tiltakoztak megkülönböztetésük ellen. Nagy hatása volt a "Nap bevándorló nélkül" nevű demonstrációjuknak, ami nagyban megbénította a mindennapi életet.