Gusztáv
-4 °C
1 °C

Vádat emeltek Illiescu ellen

2005.06.09. 16:25
Testi sértéssel, jogtalan fogva tartással, bántalmazással és a jó hírnév megsértésével is vádolják Ion Illiescu egykori román államfőt az 1990-es bukaresti bányászjárásokkal kapcsolatban. A most szenátor Illiescu mentességet élvez.

Vádat emeltek Ion Iliescu volt román államfő ellen a hat halálos áldozatot követelő 1990-es "bányászjárás" miatt, közölte csütörtökön a politikus ügyvédje. Sem a kormány, sem a katonai ügyészség nem kommentálta a politikus elleni vádemelésre vonatkozó bejelentést.

A volt államfő most az ellenzéki Szociáldemokrata Párt szenátora.

Iliescu ügyvédje, Radu Ghergovan Silinescu a Realitatea TV-nek elmondta, hogy a vádak igen széles skálán mozognak a testi sértéstől a törvénytelen fogva tartáson és bántalmazáson át a jó hírnév megsértésig, illetve rágalmazásig. Iliescut egyebek között azzal vádolják, hogy az Egyetem téren tüntető, távozását követelő diákok leverésére a bányászokat a fővárosba hívta.

A volt államfő képviselői mentelmi joggal rendelkezik és nem állítható bíróság elé. Iliescu piszkos elterelő műveletnek, provokációnak nevezte a vádemelést. "Nincs miért szemrehányást tennem magamnak" - hangoztatta Iliescu, aki betegségére hivatkozva nem jelent meg a katonai ügyészségen.