Emőke
-4 °C
9 °C

Kiszabadult, de az amerikaiak rálőttek az olasz újságírónőre

2005.03.04. 20:45
Egy hónap után szabadon engedték az Irakban elrabolt olasz újságírónőt, Giuliana Sgrenát, de a bagdadi repülőtérre vezető úton megsebesült, amikor amerikai katonák tévedésből rálőttek a gépkocsioszlopra, amelyben utazott.

Az al-Dzsazíra először csupán annyit közölt, hogy Giuliana Sgrenát Bagdadban engedték el fogva tartói, részletekkel azonban nem szolgált. Később a katari központú hírtelevízió bemutatott egy róla készült felvételt, amelyen köszönetet mondott elrablóinak a "jó bánásmódért". Az al-Dzsazíra arab nyelvű kommentárja szerint az újságírónő elmondta, hogy fogva tartói "azért rabolták el, mert eltökélt szándékuk felszabadítani földjüket a megszállás alól".

Micsoda pech

Ezt követően az Il Manifesto közölte, hogy az újságírónő megsebesült úton a bagdadi repülőtér felé, amikor amerikai katonák tévedésből rálőttek a gépkocsioszlopra, amelyben utazott. A támadásban meghalt az olasz titkosszolgálat iraki csoportjának főnöke, egy másik olasz ügynök megsebesült. A vállán megsebesült újságírónőt a bagdadi amerikai kórházba szállították, az Il Manifesto főszerkesztője úgy értesült, hogy Sgrena a körülményekhez képest jól van.

Az 56 éves újságírónőt pontosan egy hónappal ezelőtt, február 4-én rabolták el Bagdadban. Február 16-án elrablói közzétettek róla egy videofelvételt, amelyen Sgrena sírva követelte a külföldi csapatok Irakból való kivonását.

Az olasz politikai élet számos vezető alakja adott hangot örömének és megkönnyebbülésének Giuliana Sgrena kiszabadulása kapcsán.

Giuliana Sgrena
Giuliana Sgrena, egy II. világháborús antifasiszta ellenálló lánya, tapasztalt hadi tudósító és a nők jogainak harcos védelmezője. Az első öbölháború óta Irak-szakértőnek számít. Az Irak elleni amerikai invázió következetes ellenzője, aki könyvet írt a háborúnak az iraki népet sújtó következményeiről Az iraki front, egy permanens háború naplója címmel. Elrablásakor éppen riportot készült készíteni azokkal a fallúdzsai menekültekkel, akik az amerikai bombázások elől Bagdadba menekültek és a főváros egyik mecsetjében húzták meg magukat. Legutolsó riportjaiban egy iraki nőnek az Abu Graib börtönben átélt kálváriáját és a január végi választásoknak az iraki síita negyedbeli, szadrvárosi történéseit írta meg. Néhány nappal Florence Aubernas elrablása után cikket írt arról, hogy az újságíróknak joguk van háborúban álló országban dolgozni, "hogy megismertessék a valóságot, amelyet máskülönben csak a hadijelentésekből és a propagandapamfletekből tudnának meg az emberek".