Gerzson
-3 °C
2 °C

Saron a telepek felszámolását ígéri

2003.06.04. 17:12
Abasz az erőszak megfékezésére, Saron az illegális zsidó telepek felszámolására tett ígéretet a jordániai palesztin-izraeli-amerikai hármas csúcson. A békéltetésben először személyesen is részt vevő Bush nem győzte dicsérni tárgyalópartnereit - lendületet kaphat a békefolyamat.
"Azonnal elkezdjük az illegális telepek elbontását" - tett hangzatos ígéretet Ariel Saron a palesztin-izraeli-amerikai hármas csúcson. A gesztusra válaszolva Mahmud Abasz, a nemrégiben kinevezett palesztin kormányfő elítélt minden Izrael ellen irányuló terrorakciót, jelentette az AP.

Véget vetnének az erőszaknak

"Nem vesszük semmibe a zsidók szenvedéseit, ideje véget vetni az erőszaknak" - mondta Abasz. A személyesen most először békéltető Bush elégedett volt a tárgyalások menetével, mind Saron felajánlását, mind Abasz "szándékát az intifáda befejezésére" dicséretesnek tartotta.

A palesztin területeken illegálisan felépített telepek kérdése főként a Saron pártját, a Likudot támogató keményvonalasoknek fontos. A második intifáda óta épült több tucatnyi telep nagy részét Saron egy évvel ezelőtti választási győzelme óta építették. A kormány most azonban mégis késznek tűnik lemondani róluk, mivel a békefolyamat útjában állnak, írja az AP.

Bizakodó hangulat

Saron felajánlása és Abasz ígéretei a fegyveres intifáda felszámolására valóban komoly lökést adhatnak a békefolyamatnak. Bush személyes szerepvállalása is komoly előrelépés, az új kormányfő hatalomra kerülése előtt az Egyesült Államok gyakorlatilag nem folytatott párbeszédet a palesztinokkal.

Bush egyáltalán nem volt hajlandó fogadni Jasszer Arafatot, mivel korruptnak és tárgyalásképtelennek tartotta. Az aktív szerepvállalást jelzi, hogy a hármas csúcstalálkozón Bush segítséget ajánlott az "új, átalakított palesztin biztonsági szolgálat" kiképzéséhez.

Gyanakvók

Az amerikaiak szerepét ugyan az arab vezetők is üdvözölték keddi Sarm al Sejk-i csúcsértekezletükön, a közvéleményben még tapasztalható némi bizalmatlanság. Egy vezető szíriai napilap keddi vezércikke szerint az Egyesült Államok "a múltban nem bizonyult pártatlan közvetítőnek".

Tiltakoznak a terroristák és a telepesek
A Hamász "sohasem teszi le a fegyvert, amíg fel nem szabadul Palesztina földjének utolsó centimétere is" - utasította el a terrorszervezet Mahmud Abasz palesztin kormányfő felszólítását az erőszak beszüntetésére. A felszólítást az Iszlám Dzsihád és a Népi front Palesztina Fleszabadításáért nevű terroristacsoportok is elutasították.

"Izrael meghátrált a palesztin terrorizmus előtt" - értékelte a csúcstalálkozó eredményeit a Júdea-Szamária Telepeinek Tanácsa nevű keményvonalas zsidó szervezet. A telepesek természetesen elutasítják Saron a telepek felszámolásáról hozott döntését, mint ahogy a nemzetközi béketerv egészét is.
Bővebben>>