Ervin
14 °C
21 °C

Négy imámot kitoloncoltak Hollandiából

2005.02.25. 10:24
Szent háborúra buzdító magatartásuk miatt négy iszlám vallási vezetőt kiutasítottak Hollandiából. A titkosszolgálat jelentései által megalapozott döntés sokkolta a muzulmán közösséget. Az imámok fellebbeznek.
Egy rotterdami mecset papja a negyedik imám, akit uszítás, és a szent háborúra való buzdítás miatt kitoloncolnak Hollandiából, adta hírül az eurohírek. A rotterdami mecset Theo van Gogh filmrendező tavalyi meggyilkolását követően vált ismertté. A bűntény elkövetésével egy hamarosan őrizetbe vett iszlám férfit gyanúsítanak, akit a jelek szerint Van Gogh Alázatosság című rövidfilmje késztetett a gyilkosságra - a film bírálta az iszlám világban a nőkkel szembeni bánásmódot.

Próbaper?

Fellebbez a kitoloncolási rendelkezés ellen az a három eindhoveni imám, akiknek kiutasítását kedden jelentette be a hágai igazságügyi minisztérium. A holland titkosszolgálat (AIVD) a nemzetbiztonság veszélyeztetésével vádolta őket, konkrétan azzal, hogy tudatosan hozzájárultak a hollandiai muzulmánok radikalizálódásához. Az imámoknak azzal is el kell számolniuk, hogy részt vettek a mohamedánoknak a szent háborúra való toborzásában.

Az eindhoveni Al Fourkaan mecset vezetősége elutasítja az AIVD vádjait, és szerdán bejelentette, hogy a három imám fellebbezésben támadja meg Rita Verdonk bevándorlási miniszter azon döntését, amellyel visszavonja a tartózkodási engedélyeket. A fellebbezést két héten belül nyújthatják be. Nyilatkozatában a mecset vezetői próbaperként értékelték az imámok kiutasítását.

Az iszlám radikalizmus melegágya

"A hívek megdöbbenéssel vették tudomásul imámjaik kitoloncolását, néhányuk könnyekben tört ki" - írja a De Volskrant napilap. Eindhoven polgármesterét, Alexander Sakkerst szintén meglepte a miniszter döntése.

Az eindhoveni mecset egyike a titkosszolgálat által folyamatosan szemmel tartott hat muzulmán szervezetnek. Az AIVD korábbi jelentése az iszlám radikalizmus melegágyaként írta le Eindhovent.

Mérsékelt imámokat képeznének

A holland kormány azt szeretné, hogy az egyetemeken kezdjék meg imámok képzését, hogy így korlátozni lehessen a külföldi muzulmán prédikátorok befolyását az országban. Theo van Gogh 26 éves gyilkosa egy szaúdiak által pénzelt mecsetben hallgatta az imám gyújtó szavait tettének elkövetése előtt.