Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Készül az iráni légitámadások terve

2006.02.12. 14:31
Az amerikai védelmi minisztérium már dolgozik az iráni atomlétesítmények elleni összehangolt légi és tengeri támadás tervein. A Sunday Telegraph a Pentagon egy "magas rangú tanácsadóját" idézve azt írta: az amerikai hadvezetés stratégái "végső eszközként" pusztító légitámadásokat terveznek annak megakadályozása végett, hogy Irán atomfegyverhez jusson. A légi akciót tengeralattjárókról indított rakéták támogatnák.

A tervezők már a célpontok azonosítását végzik, a szükséges hadianyag-mennyiséget mérik fel és a hadművelet logisztikai részletein dolgoznak - a legnagyobb vasárnapi konzervatív brit lap szerint.

Brit aggályok és B2-esek

A Sunday Telegraph szerint a katonai akció lehetősége szembeállítaná Washingtont Nagy-Britanniával, amely attól tart, hogy egy esetleges támadás erőszakhullámot indítana el a Közel-Keleten, megtorlásnak tenné ki a Nyugatot, és nem is biztos, hogy megbénítaná az iráni atomprogramot. Az iráni nukleáris tevékenységről folyamatosan érkező értesülések, valamint Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök heves Izrael-ellenes fenyegetőzései azonban a katonai lehetőségek újbóli felmérésére késztették Washingtont - áll a vasárnapi brit lap cikkében.

A Sunday Telegraph szerint a legvalószínűbb stratégia nagy hatósugarú B2-es bombázók bevetése lenne; ezek mindegyikét 18 tonnányi precíziós fegyverrel szerelnék fel, köztük azokkal a legújabb eszközökkel, amelyek képesek áthatolni a föld alatti bunkerek falán. A B2-esek a brit lap szerint Missouri állambeli támaszpontokról szállnának fel, és légi üzemanyag-utántöltésel érnék el céljukat.

Célpontok
A lehetséges iráni célpontok és a Közel-Kelet térképe

A Bush-kormányzat emellett nemrég bejelentette, hogy két éven belül hagyományos ballisztikus rakétákkal egészíti ki atomtengeralattjárói fegyverzetét. Ha ezzel időben elkészülnek, ezek az erők is részt vehetnek a támadásban - írta a Sunday Telegraph.

Soha ne mondd, hogy soha

Tony Blair brit kormányfő a minap, a londoni alsóház bizottsági elnökeiből alakult különbizottság félévente esedékes, általános kül- és belpolitikai témájú meghallgatásán az iráni helyzet békés megoldása mellett tett hitet. Arra a kérdésre azonban, hogy a brit hivatalos álláspont tükrözi-e az amerikait, amely szerint az iráni atomfejlesztés kérdésében "minden lehetőség terítéken van", azt mondta: ilyen helyzetekben az ember "soha nem mondhatja, hogy soha". Hozzátette: nincs napirenden a katonai beavatkozás, de Irán "nagyon-nagyon súlyos hibát követne el", ha arra a következtetésre jutna, hogy a nemzetközi közösség megengedi neki atomütőerő létrehozását.

Nagy londoni befektetési és elemző házak is egyre komolyabb esélyt látnak az iráni válság eszkalálódására, és ettől súlyos olajpiaci következményeket várnak. A Barclays Capital - a City egyik legnagyobb, rendszeres heti olajpiaci előrejelzéseket közlő háza - új prognózisában azt írta: az elmúlt hetekben csökkent az esély arra, hogy a következő néhány hónapban "jóindulatú" megoldás születik az iráni atomprogram miatt kirobbant nemzetközi válságra. A cég nemrégiben az iráni helyzet miatt meredeken, 7 dollárral 68 dollárra emelte idei átlagos olajár-jóslatát, és ezen belül a negyedik negyedévre 72,20 dolláros átlagár-előrejelzést adott.

A NAÜ enged Iránnak

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei eltávolították a megfigyelő kamerák és pecsétek többségét az iráni atomlétesítményekről és berendezésekről; erre Teherán kérte a atomsorompó-egyezmény betartásán őrködő szakosított ENSZ-szervezetet, miután a NAÜ az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalta az iráni atomprogram ügyét - közölték diplomaták Bécsben szombaton.


A natanzi urándúsító

Miután a megfigyeléshez szükséges berendezéseket és pecséteket eltávolították a Natanzban épülő urándúsító létesítményekről, és Teherán a minap beszüntette a NAÜ váratlan és mélyreható ellenőrzéseit, így a szakosított ENSZ-szervezetnek most kevés eszköze marad a nukleáris fűtőanyag és a atomfegyver előállítására - a dúsítás fokától függően - egyaránt alkalmas urándúsítási erőfeszítések ellenőrzésére. Arra sincs lehetősége, hogy titkos létesítményeket vagy olyan kísérleteket tekintsen meg, amelyek összefüggésben állhatnak atomfegyverek előállításával.

A nevük elhallgatását kérő diplomaták közölték: e lépés következtében a NAÜ-nek csak legalapvetőbb eszközei maradtak az iráni atomlétesítmények ellenőrzéséhez. Az intézkedés azelőtt történt, hogy az iráni külügyminisztérium megerősítette, hogy az ország betartja az Atomsorompó-szerződésben vállalt kötelezettségeit.

Az iráni külügyminiszter ígérget

"Ez egy nemzetközi szerződés, amelyhez továbbra is tartjuk magunkat" - mondta a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozását célzó dokumentumra utalva az iráni külügyi szóvivő szokásos heti sajtótájékoztatóján egy nappal azután, hogy Mahmúd Ahmadinezsád, a közép-keleti ország elnöke burkoltan a szerződés felmondásával fenyegetőzött.

Hamid Reza Aszefi hozzáfűzte mindazonáltal, hogy Teherán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) március 6-i ülésén születendő döntéstől függően felülvizsgálhatja álláspontját. Mint mondta, Irán számára elfogadhatatlan a szerződés politikai célokra való felhasználása. A NAÜ kormányzótanácsa március 6-án határoz arról, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalja-e az iráni atomprogram ügyét, aminek az lehet a következménye, hogy a BT szankciókat rendel el Iránnal szemben.