Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Fegyveres incidens a Dunán

2002.07.28. 22:03
A jugoszláv katonaság tüzet nyitott egy horvát hajóra, amelyen egy horvát megyei küldöttség utazott, majd a segítségükre sietett horvát rendőrségi járőrcsónakra is. A katonák a horvát küldöttséget Bácspalánkra "kísérték" és kihallgatták.
Fegyveres incidens történt vasárnap délután a Dunán, a horvát-jugoszláv országhatáron. A jugoszláv katonaság tüzet nyitott egy horvát hajóra, amelyen egy horvát megyei küldöttség utazott családostól - hogy egy szigeten jugoszláv megyei vezetőkkel találkozzon - majd a segítségükre sietett horvát rendőrségi járőrcsónakra is. A Nikola Safer vukovári-szerémségi megyei főispán vezette horvát delegációt a folyam jugoszláv oldalára, Bácspalánkára "kísérték" és miután az ottani laktanyában kihallgatták, kora este visszaengedték őket a horvát oldali Újlakra (Ilok).

Racan nyilvános bocsánatkérést vár

Zágrábban az incidens kapcsán vasárnap este a horvát külügyminisztériumba rendelték Jugoszlávia horvátországi nagykövetét és tiltakozó jegyzéket nyújtottak át neki. Ivica Racan horvát kormányalakító, lemondott miniszterelnök vasárnap délután telefonon tárgyalt Zoran Djindjics szerbiai kormányfővel, majd Zlatko Tomciccsal, a horvát nemzetgyűlés elnökével és sürgősen Újlakra utazott, hogy - mint mondta - Goran Svilanovics jugoszláv külügyminiszterrel találkozzon személyesen.

Indulása előtt Racan Zágrábban kijelentette, hogy szerb részről legkevesebb nyilvános bocsánatkérést vár. Djindjics elnézést kért már telefonon, de az nem elegendő - mondta. A feltartóztatott horvát hajón négy felnőtt és négy kiskorú gyermek volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!