Ervin
14 °C
21 °C

Feketelistán négy indonéz szélsőséges

2006.04.14. 11:16
Befagyasztotta az amerikai kormányzat Abu Bakar Bashirnak, a Dzsemaja Iszlamija délkelet-ázsiai iszlám terrorista hálózat bebörtönzött szellemi vezetőjének és a hálózat másik három tagjának egyesült államokbeli vagyonát.

Az Egyesült Államok zárolta négy indonéz terrorista vagyonát, jelentette a BBC. Az intézkedést csütörtökön bejelentő washingtoni pénzügyminisztérium George Bush elnök utasítására rendelte el a korlátozó intézkedést. A határozat megtiltja az amerikai állampolgároknak, hogy üzleti kapcsolatot tartsanak fenn a Dzsemaja Iszlamija hálózatának négy tagjával.

Az amerikai álláspont szerint a Dzsemaja Iszlamija szélsőséges szervezet az Oszama bin Laden vezette al-Kaida nemzetközi terrorhálózat délkelet-ázsiai szárnya. "A tagokat az al-Kaida képezte ki, pénzügyi támogatást nyújtott nekik, és irányította tevékenységüket, hogy hasonló gondolkodású terroristákat neveljen ki magának" - nyilatkozta a pénzügyminisztérium szóvivője.

A Dzsemaja Iszlamija számlájára az elmúlt években több térségbeli robbantást írtak, köztük az indonéziai Bali szigetén 2002 októberében elkövetett, 202 emberéletet követelő merényletet is, emiatt ítélték az indonéz hatóságok Abu Bakar Bashirt két és fél éves börtönbüntetésre. A 67 éves muzulmán vallási vezető várhatóan idén júniusban szabadul.

A pénzügyminisztérium listáján szerepel a még szabadlábon lévő Gun Gun Rusman Gunawan, aki a szervezet korábbi operatív vezetőjének öccse. Szintén szabadlábon van Abdulla Ansori, aki a Dzsemaja Iszlamija egyik szárnyát vezeti, és ő a szervezet egyik mozgatórugója. Taufik Rifki pénzügyi vezetőt pedig a Fülöp-szigeteken tartják őrizetben.