Edit
15 °C
29 °C

Medgyessy Indiába utazik

2003.10.20. 16:28
"A régi jó viszony ápolása érdekében" november 1-én Indiába látogat Medgyessy Péter. A kormányfőt népes üzletember-delegáció kíséri, a gazdasági kapcsolatokat élénkítendő. Értesüléseink szerint egy iraki protokollátogatás ötlete is felmerült, Medgyessy karácsony környékén látogathatja meg a magyar békefenntartókat.
Indiai látogatásra indul november 1-én Medgyessy Péter. A miniszterelnököt kollégája, Atal Bihari Vadzsapji hívta meg, "a régi jó viszony ápolására" - írja a South Asia Monitor. Az Index értesülései szerint Medgyessyt moszkvai és pekingi útjához hasonlóan népes üzletember-delegáció kíséri útján a két ország gazdasági kapcsolatainak élénkítése érdekében.

Lendület a kapcsolatoknak

Az Index megkeresésére a miniszterelnöki sajtóiroda nem kívánt bővebb tájékoztatást adni, mivel az út részletei még nincsenek leegyeztetve. Medgyessy utazása már idén júniusban szóba került.

A kormányszóvivői iroda akkori tájékoztatása szerint a felek egyetértettek abban, hogy az indiai látogatás nagy lendületet fog adni a kétoldalú kapcsolatoknak. A hivatalos látogatás előtt a Gazdasági Vegyes Bizottság részletesen áttekinti, hogyan lehet fejleszteni a kétoldalú együttműködést.

Vadzspaji Medgyessy látogatása előtt és után is elég elfoglalt lesz. A South Asia Monitor értesülései szerint a magyar miniszterelnök látogatását követően Silvio Berlusconi olasz államfő az EU soros elnökeként, Vladimir Spidla cseh kormányfő pedig a kétoldalú kapcsolatok javítása érdekében látogat Delhibe.

Irakba is ellátogathat

Az Index értesülései szerint felmerült, hogy a miniszterelnök Irakba is elutazhat még az idén. Információink szerint Medgyessy az országban állomásozó magyar szállítóalakulatnál tesz látogatást karácsony környékén. Értesüléseinket Gulyás Erika helyettes kormányszóvivő "nem tudta megerősíteni".