Klaudia
-3 °C
3 °C

Lelőtték az indiai merénylet gyanúsítottját

2006.03.08. 11:01
Lecsaptak az indiai hatóságok a 23 emberéletet kioltó keddi hármas robbantás egyik gyanúsítottjára. A két és fél kiló robbanószerrel rajtakapott férfit tűzharcban lelőtték. A rendőrség Kasmír elszakadásáért harcoló muzulmán szélsőségeseket gyanúsít.

Agyonlőtték a keddi váránászi, a legfrisebb adatok szerint 23 emberéletet követelő merényletsorozat egyik gyanúsítottját az indiai rendőrök szerdán. A férfit, akinél két és fél kilogramm robbanóanyag volt, Lakhnau, Uttar Prades állam székhelyének külvárosában lőtték le.

A merényletet is Uttar Pradesben követték el, Váránász a hinduk egyik legfőbb zarándokhelye.

Rádzses Pandej helyi rendőrfőnök szerint a lelőtt férfinak köze volt a robbantásokhoz. Az indiai hatóságok terroristákat gyanúsítanak a hármas merénylet elkövetésével. Indiában az iszlám szélsőségeseket szokták terroristának nevezni.

A férfi a hatóságok gyanúja szerint tagja volt a Laskar-e-Taiba elnevezésű, pakisztáni székhelyű szélsőséges iszlám csoportnak, amely Dzsammu és Kasmír állam Indiától történő elszakításáért harcol, jelentette a PTI indiai hírügynökség.

Kedden egy vasútállomáson, egy vasúti szerelvényen és egy hívekkel teli hindu templomban robbant pokolgép az indiai szent városban, a hindu zarándoklat csúcspontján. A merényletekben 23-an meghaltak és 68-an megsebesültek. Uttar Prades állam egészében fokozott riadókészültséget rendeltek el.

A hatóságok attól tartanak, hogy a merényletek felekezetközi erőszakot váltanak ki. Múlt év októberében a divali hindu vallási ünnep előestéjén muzulmán szélsőségesek Újdelhiben követtek el pokolgépes merényletsorozatot, 61 ember halálát okozva.