Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Harminc halott a bagdadi merényletekben

2003.10.27. 10:19
Egy amerikai katona és a Vöröskereszt egy külföldi munkatársa is áldozatul esett a segélyszervezet központja elleni reggeli támadásban. A Vöröskeresztnek is otthont adó hotelbe robbanóanyaggal megpakolt mentőautó rohant, négy rendőrörs közelében autóba rejtett pokolgép robbant. A New York Times értesülései szerint az amerikaiak bár tudtak a védelmi miniszterhelyettes ellen végrehajtott vasárnapi merényletről, nem tettek semmit a biztonság fokozására. Wolfowitz egy emelettel volt csak feljebb a rakéták célpontjánál.
Legalább harmincan - köztük egy amerikai katona - vesztették életüket Bagdad központjában öt egymást követő pokolgépes merényletben - jelentette a BBC. Egy hatodik merényletet csak az utolsó pillanatban sikerült megakadályozni. A CNN értesülései szerint valamennyi esetben autóba rejtett pokolgép robbant. A mostani támadások követelték a legtöbb áldozatot Huszein rezsimjének április 9-i bukása óta - írja a BBC.

Külföldi áldozatok

Az első nagy erejű robbanás a Nemzetközi Vöröskereszt bagdadi központjánál történt. A Sky News szemtanúktól származó értesülései szerint a merénylet tizennyolc járókelőt megölt, huszonketten megsebesültek. A CNN tíz halottról tud. A jelentések szerint a nemzetközi szervezet székhelyében nem keletkeztek jelentősebb károk.

Az AFP francia hírügynökség úgy tudja, hogy az áldozatok egyike a nemzetközi szervezet munkatársa volt. Egy iraki asszony elmondta, hogy két gyermeke is a sérültek között van. A sebesültek közül hatnak az állapota súlyos.

Négy rendőrörsöt is felrobbantottak

Ugyancsak támadás ért négy rendőörsöt is a városban. Az irodák mellett autóba rejtett pokolgépek robbantak - írja a BBC. A támadássorozatnak legkevesebb húsz halottja van.

Egy ötödik rendőrörs elleni támadást csak az utolsó pillanatban sikerült megakadályoznia egy rendőrtisztnek. Ahmed Abdel Szatar lelőtte a "halál az iraki rendőrségre, árulók vagytok!" felkiáltással a rendőrség épülete felé hajtó öngyilkos merénylőt.

Mindenről Huszein tehet

A Sky Newsnak nyilatkozó egyik iraki kormánytag, Ahmed Ibrahim szerint az "alantas terrortámadás Huszeint embereinek a műve", hiszen minden "Irakban történő szörnyűség mögött Szaddám Huszein áll".

A Vöröskereszt elleni támadást a CNN értesülései szerint mentőautóval hajtották végre. A mentőautó az épületet körülvevő kordonnál robbant.

"Mélyen megrázott a robbantás" - nyilatkozta Antonella Notari, a Vöröskereszt szóvivője. Véleménye szerint a terroristák semmibe vették a szerezet védettséget jelentő szimbólumát, így gyakorlatilag karitatív tevékenységüket támadták.

Tudtak a Wolfowitz elleni merényletről

A hétfői hármas merényletet megelőzően a Huszeinhez hű irakiak vasárnap Paul Wolfowitz amerikai védelmi miniszterhelyettes szálláshelyét is megtámadták. A Pentagon második számú vezetője sértetlenül megúszta a támadást. A miniszterhelyettes a CNN értesülései szerint a 12. emeleten lakott, a páncéltörő rakéták, amikkel a hotelt támadták, csak a hotel 11. emeletét érhették el.

A támadást az amerikai nyomozás adatai szerint "barkács-rakétavetővel" követték el. A "primitív, de okos" szerkezet tíz rakétája találta el az épületet, mintegy 400 méterről - nyilatkozta a CNN-nek Martin Dempsey dandártábornok. A kilövőt időzítővel látták el, így a támadók elmenekülhettek a helyszínről - tette hozzá.

Nem tettek semmit

A New York Timesnak nyilatkozó amerikai katonai illetékesek szerint nem valószínű, hogy a támadás célpontja Paul Wolfowitz lett volna. Mindazonáltal elismerték, tudtak a hotel ellen tervezett támadásról - bár külön óvintézkedéseket nem tettek.

"Tudtuk, hogy ez lesz" - nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő katonatiszt a Timesnak, további részleteket azonban nem kívánt közölni. A fenyegetés ellenére nem emelték meg a riadókészültség fokát és a pénteken Irakba érkezett miniszterhelyettest sem költöztették máshova.