Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Optimizmus szele lengi be Bagdadot

2007.11.20. 14:27
Pár hónapja még a lakásaikból sem mertek kilesni, most már a sötétedés után is lemerészkednek az utcákra a bátrabb bagdadiak. A New York Times ötven mélyinterjú alapján úgy látja, sokat javult a biztonsági helyzet Irak fővárosában.

Ötven mélyinterjút készített bagdadiakkal a New York Times, hogy kiderítse, milyen hatása volt az amerikaiak év elején meghirdetett bagdadi rendteremtő offenzívájának. A tavasszal harmincezer amerikai katonát irányítottak Irakba, konkrétan azzal a feladattal, hogy biztonságosabbá tegyék a szektariánus alapon felosztott, szinte már lakhatatlan fővárost.

Lényegi változások

És a Times riportja szerint az akció látszólag sikerrel járt. Persze arról szó sincs, hogy immár Bagdad maga a mennyország. De az újságírók kérdéseire válaszoló irakiak beszámolói szerint az elmúlt hónapokban Bagdad lakhatóbb város lett.

Ezt egyébként az adatok is alátámasztják. Míg februárban 44 autóba rejtett pokolgépet robbantottak fel a városban, mostanában napok telnek el merényletek nélkül. Februárban átlag napi 35-en vesztették életüket Bagdadban, novemberben - hiszen azért még mindig vannak elátkozott negyedek a városban - átlag öten.

A hosszú riportban két család történetét emelik ki. Szuhajla al-Ászan, a síita könyvtárosnő családjával a középosztálybeli Dora negyedben lakott, mígnem öt hónapja elmenekültek a tomboló erőszak elől. Lakásuk előtt rendszeresek voltak a lövöldözések, szinte minden szomszédjuk családjában volt tragédia. Ászan akkor unta meg a dolgot, amikor fia focizás közben két, kifordult szemű holttestre bukkant.

Öt hónap elteltével, igaz, a szomszédok közül elsőként, Ászanék visszaköltöztek. Az asszony most már arról mesélt az újságíróknak, hogy férje a múltkor sötétedés után, este nyolckor hozta haza a város másik részén rekedt fiát. Férje, Fadhel erre büszkén dagasztotta a mellét, mintha csak a Mount Everestet mászta volna meg, írja a Times. Erre minden oka meg is volt, hiszen még egy-két hónapja is teljesen valószínűtlen volt, hogy valaki sötétedés után az utcára merészkedjen.

Ha legyőik a félelmet, legyőzik a terroristákat

Vagy hogy egyáltalán átmenjen egy szomszédos negyedbe, vagy csak kidugja az orrát lakása ajtaján. Ehhez képest most már zenés lakodalmakat tartanak, a világiasabb negyedekben a nők nőknek öltöznek, és hiába járják még az utcákat a fanatikus síita Mahdi Hadserege verőlegényei, már vagy tucatnyi szeszbolt is kinyított.

A Times interjúiból azért az is kiderül, hogy még az irakiak sem biztosak benne, hogy a helyzet tartósan javult. Az mindenképpen döntő lesz, hogy mi történik a harmincezres amerikai erősítés távozása után. De most egyre többen bíznak benne, hogy végre sikerül legyőzni a félelmet, ami egyben a terrorizmus felett aratott diadal is lenne.