Auguszta
-4 °C
2 °C

Eddig félmillió kitelepített Indiában

2001.07.20. 11:01
Az indiai Orissa állambeli emberek további áradásoknak néznek elébe, miután a monszunesők nem hagynak alább. Eddig félmillió embert kellett a kiköltöztetni, az áldozatok száma harminckettő. Az áradás és a monszun összesen ötmillió embert fenyeget.

A keleti Orissa indiai államot 1999-ben egy hatalmas ciklon rázta meg, de még az akkor elpusztult házakat, településeket sem sikerült még teljesen helyreállítani. A több napja tartó heves, a szokásos vízmennyiség dupláját "szállító" monszunesőzések következtében azonban további károkra számítanak.

Egymillió ember maradhat otthon nélkül

A hatóságoknak eddig félmillió embert kellett kiköltözetni otthonaikból, további félmillió evakuálásra vár. A hatóságok úgy vélik, az áradás összesen ötmillió embert érint majd. A múlt hete tartó áradások eddig harminckét ember halálát okozták, négyezer házat vittek el, és tizennyolcezer otthont rongáltak meg.

A hatóságok járványtól is tartanak

Az állam egyes részeinek lakói pánikban vannak, miután a part közeli részekre egy friss áradat érkezik: a szomszédos, ugyancsak esőáztatta Chhattisgarh államban ugyanis kénytelenek voltak megnyitni a Hirakud duzzasztógát zsilipkapuit, és a víztömeg a számítások szerint másfél nap alatt eléri az amúgy is ár sújtotta országrészt. A hatóságok a víz okozta betegségektől is tartanak: két körzetből is jelentették, hogy kolerában betegedtek meg emberek. A megbetegedések következtében elhunytak számáról nincs adat.

Helikopteren szállítanak élelmet, ivóvizet

Az áradások csak ezután válnak igazán súlyossá - véli a BBC-nek nyilatkozó Naveen Patnaik, az ország főminisztere, aki minden idők legkatasztrofálisabb áradásnak tartja a mostani tragédiát. A mentésben a katonaság, a tengerészet és a szárazföldi egységek katonái is segítenek a civil hatóságoknak. A légierő helikopterei ételcsomagokat és ivóvizet juttatnak az elszigetelt településekre. Számítások szerint kilencezer falut és több várost szigetelt el a víz, számos utat elmosott az áradás, sok helyen a vonatállomások is víz alatt vannak.