Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Negyvenöt halott az indiai pokolgépes robbantásokban

2008.07.26. 21:24
Legalább 45 ember meghalt és 162-en megsebesültek szombaton a főként muzulmánok lakta indiai Ahmadábádban pokolgépes terrortámadásokban.

A legfrissebb adatok szerint 45 ember vesztette életét az indiai Ahmedabadban szombaton végrehajtott robbanássorozatban, közölte a Press Trust of India hírügynökség vasárnap, hozzátéve, hogy 162 embert sérüléseik miatt továbbra is kezelnek. Korábbi rendőrségi jelentések 38 áldozatról számoltak be.

A Pakisztánnal határos Gudzsarat indiai szövetségei állam nagyvárosában legalább tizenhat pokolgép robbant a televíziós állomások beszámolói szerint. A robbanószerkezetek egy részét kerékpárokra erősítették. A rendőrség szerint az egyik a város egyik hídján robbant, ahol 2002-ben véres összetűzések voltak hinduk és muzulmánok között. Szövetségi szakértők szerint a robbanószerkezeteket a nagyobb pusztítás érdekében csavarokkal és csavaranyákkal töltötték meg.

Képek a merénylet helyszínéről

"Valamennyi robbanás egy óra leforgása alatt történt" - közölte egy rendőrségi szóvivő. A pokolgépeket két sorozatban hozták működésbe: az elsőt főleg forgalmas piacok közelében, a másodikat - 20-25 perccel később - négy kórháznál. A robbanószerkezetekben anyacsavarok voltak. Amit Sah gudzsarati belügyminiszter szerint a kórházak elleni támadásoknak hat halálos áldozata volt.

Az indiai rendőrség vasárnapi beszámolója szerint a hatóság emberei a robbanások után három további, fel nem robbant pokolgépet találtak a városban. A támadássorozat végrehajtójaként az Indiai Mudzsahedin nevű csoport jelentkezett, amely a 63 áldozatot követelő májusi dzsaipuri merényletért is vállalta a felelősséget.

A robbantások közül kettőt Maninager városnegyedben követték el, ahol Narendra Modi gudzsarati kormányfő székhelye van. A kormányfőt számos bírálat érte, amiért tétlen maradt a hinduk és a muzulmánok közötti 2002. évi véres - 2500 emberéletet követelő - összetűzések után. Sriprakas Dzsaisval, a központi kormány belügyi államtitkára szerint a robbantásokat egy terrorista csoport követte el, amely így akarja destabilizálni az országot. Manmohan Singh indiai szövetségi kormányfő elítélte a terrorcselekményeket, és nyugalomra intette Ahmadábád lakosságát.

A szombati merényletsorozat egy nappal azután történt, hogy a dél-indiai Bangalorban nyolc pokolgépet robbantottak fel ismeretlenek. A pénteki támadásoknak két halottja és tucatnyi sebesültje volt. A támadássorozatot követően az indiai kormányzat készültséget rendelt el a nagyobb városok - közte Bombay, Újdelhi és Dzsaipur - biztonsági szolgálatainál. Ezek a városok ugyanis korábban többször váltak már bombamerényletek célpontjaivá.