Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Tizenöt halottja van az indiai-pakisztáni összetűzéseknek

2002.01.02. 10:24
Aknavetővel és géppisztollyal lőtték egymást a vitatott Kasmír határán állomásozó pakisztáni és indiai csapatok szerdán. Az összetűzéseknek összesen tizenöt halottja van. A két atomhatalom pénteken Nepálban próbálja diplomáciai tárgyalások segítségével elkerülni az újabb háborút.

A kasmíri határ mentén lévő pakisztáni és indiai csapatok szerdán is aknavetővel és géppisztollyal lőtték egymást, a CNN indiai forrásokra hivatkozva közli, hogy tizenkét halottja (hat indiai, ebből két gyermek, hat pakisztáni) van az összetűzéseknek. Az indiai hatóságok jelentése szerint a fegyveres harcot a pakisztáni katonák provokálták ki. Egy másik incidensben három ember halt meg Kasmírban.

Zöld ponyvával védenék a Taj Mahalt
Az indiai hatóságok olajzöld ponyvával borítják be a Taj Mahal épületét, ha a pakisztániak háborút indítanak az országuk ellen - jelentették be szerdán indiai régészek. A műemléket az 1971-ben kirobbant pakisztáni háború alatt ugyancsak hasonló módszerrel védték meg a pakisztáni bombáktól.

A két atomhatalom közötti feszültség december közepén újult ki: az indiai parlament ellen végrehajtott öngyilkos merénylet tizennégy halottal járt, az indiai hatóságok pedig az iszlám terroristák kiadatását követelték. A két fél megerősítette a 3310 kilométeres közös határ őrizeték, komoly haderőt és hadigépezetet telepítve a térségbe.

A pakisztáni hatóságok a napokban letartóztattak két terrorista vezetőt és a lázadó csoport több tagját, az indiai hatóságok üdvözölték a letartóztatás hírét. A két fél béketeremtési szándékkal utazik pénteken Nepálba a diplomáciai tárgyalásokra. Az nem ismert, hogy a diplomaták közvetítő segítségével vagy közvetlenül egymással fognak tárgyalni.

Tony Blair közvetítene

A diplomáciai megoldást elősegítendő Tony Blair brit miniszterelnök a napokban a térségbe utazik - írja a BBC - ahol a két ország vezetőivel találkozik és a konfliktus diplomáciai megoldását szorgalmazza majd. A fegyveres összetűzés elkerülését kívánja az amerikai diplomácia is, ám arról nincs hír, hogy az amerikaiak is közvetítenének a kérdésben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!