Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Hinduk és muzulmánok csaptak össze a Bush elleni tüntetéseken

2006.03.03. 17:24
Hárman meghaltak, tizennyolcan pedig megsebesültek pénteken India északi részében, ahol a George Bush amerikai elnök látogatása elleni tüntetés muzulmánok és hinduk közötti összecsapásba torkollott.
A pénteki imádság után a muzulmánok felszólították a boltosokat, hogy Bush elnök látogatása elleni tiltakozásul zárják be az üzleteket, és összecsapások törtek ki, mert a hinduk erre nem voltak hajlandók - közölte Asutos Pandej, Uttar Prades szövetségi állam fővárosának rendőrkapitánya.

A tüntetők kövekkel és gyújtóbombákkal autókat rongáltak meg, számos üzletet felgyújtottak a főváros, Lakhnau kereskelmi negyedében. A zavargások később a város muzulmán negyedeire is átterjedtek. Az összecsapásokban hárman meghaltak, 18-an megsebesültek.

Több indiai városban voltak a héten tiltakozások az amerikai elnök háromnapos látogatása miatt. A dél-indiai Haidarábádban, ahová George Bush pénteken látogatott el, öten sebesültek könnyebben a rendőrök és muzulmánok közötti összecsapásokban. Az indiai Kasmír fővárosában, Szrinagárban mintegy harmincöten sebesültek meg a rendőrök és a Bush-látogatás, valamint az európai lapokban megjelentetett Mohamed-karikatúrák ellen tiltakozó muzulmánok közötti összecsapásokban.

Bush elnök ázsiai látogatásának következő állomásán, Pakisztánban országszerte tiltakozó megmozdulásokat tartottak. Karacsiban a rendőrség könnygázzal és botokkal akadályozott meg mintegy ezer szélsőséges muzulmán tüntetőt, hogy az amerikai konzulátus elé vonuljon. Bush elnök a tervek szerint péntek este érkezik Iszlámábádba.