Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Merényletsorozat Indiában

2006.03.07. 17:34
A hindu zarándoklat csúcspontján több merényletet is elkövettek Indiában. Legalább 15-en meghaltak. Országszerte riadókészültséget rendeltek el.

Egy vasútállomáson, egy vasúti szerelvényen és egy templomban elkövetett pokolgépes merényletekben 15 ember meghalt és több mint 60 megsebesült kedden az indiai szent városban, Váránásziban (Benáreszben), a hindu zarándoklat csúcspontján - közölte a helyi rendőrség.

A New York Times bírálja Bush látogatását
George Bush amerikai elnök jobban tette volna, ha nem utazik Indiába és Pakisztánba - vélte a The New York Times keddi szerkesztőségi kommentárjában. Az elnöki látogatás sok jót tehet, szorosabbra fonhat egy ingatag szövetséget, Amerika biztonságát erősítheti, és fokozhatja az ország kedvező nemzetközi megítélését. Bush elnök látványosan rosszul elgondolt indiai és pakisztáni látogatásával súlyos károkat okozhatott két amerikai célkitűzéseknek is. Az egyik ilyen cél a nemzetközi diplomácia mozgósítása a nukleáris fegyverek elterjedése ellen, a másik cél pedig Pakisztán ösztökélése, hogy hatékonyabban lépjen fel a saját területén rejtőzködő tálibok és az al-Kaida terrorszervezet ellen.

Az egyik robbanás egy templomban történt alkonyatkor, amikor a szentély hithű hindukkal volt tele, amint áldozatokat mutattak be a majomistennek, Hanumánnak. A másik két robbanás a város pályaudvarát rázta meg: egy vasúti kocsi illetve a zsúfolt váróterem robbant fel - közölte egy rendőrtiszt. A rendőrség szerint a templomból 22, a pályaudvarról 40 sérültet szállítottak el a mentők.

A robbantások miatt India-szerte riadókészültséget rendeltek el. Manmohan Szingh kormányfő nyugalomra szólította fel a lakosságot. A pokolgépes merényleteket azután követték el, hogy muzulmánok és hinduk csaptak össze a közeli Lakhnauban, és feldühödött hinduk muzulmánok boltjait fosztották ki, gépkocsikat gyújtották fel a tengerparti Goa üdülőterületen.