Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Választási vereséget szenvedtek a hindu nacionlisták

2004.05.13. 12:01
Minden jóslat ellenére ellenzéki győzelem született az indiai választásokon. A kormányzó hindu nacionalisták miniszterelnöke már be is nyújtotta lemondását. A meglepő vereséget a gazdasági fejlődés eredményeinek aránytalan leosztása okozhatta. Az Indiai Nemzeti Kongresszus vezetése Sonia Gandhit jelöli miniszterelnöknek.
Az ellenzéki Nemzeti Kongresszus Párt nyerhette a majd egy hónapig tartó indiai választást. Az eredmény meglepetésnek számít, az előzetes jóslatok, de még a választások alatt felvett exit-pollok is a kormányzó hindu nacionalisták (BJP) győzelmét jelezték előre.

Lemondott a bukott kormányfő

Sonia Gandhi
Az öt fordulóban lebonyolított választás szavazatait csütörtökön kezdték számlálni. Mivel a szavazás teljes egészében elektronikus úton zajlott, a háromszáznyolcvan milliónál is több szavazat összeszámlálása várhatóan elég gyorsan véget ér. A jelenlegi adatok alapján a Gandhi családhoz köthető Kongresszus Párt 179, a BJP 164 parlamenti helyre számíthat, a maradék 82 képviselői helyet főként regionális pártok szerezhetik meg.

A választási kudarc hatására már le is mondott posztjáról Atal Bihari Vádzspaji miniszterelnök. Venkaja Naidu pártelnök a szavazatok csütörtöki számlálása közben bejelentette, hogy a jelenleg kormányzó szövetség nem szerezte meg a többséget a választáson. Vádzspaji még a nap folyamán találkozik Abdul Kalam elnökkel.

A gazdaságon múlhatott

A Kongresszus vezetői győzelmüket ünneplik, Kapil Sibal, a párt szóvivője szerint kétségtelenül ők fognak kormányt alapítani. A BJP kudarcát a szakértők első találgatásai szerint a vidéki szegények okozhatták. Az elmaradott régiók nem részesültek India egyébként lenyűgöző gazdasági fejlődésének vívmányaiból. Más társadalmi csoportok is elégedetlenek a kormány gazdasági reformjaival.

Sonia Gandhi lehet a miniszterelnök

Az Indiai Nemzeti Kongresszus vezetése Sonia Gandhit jelöli miniszterelnöknek, amennyiben a politikus asszony vállalja a megbízatást. Az olaszországi születésű Sonia Gandhi késő délután megbeszélést tart a párt legfelsőbb szintű döntéshozó testületével a kormányalakítási teendőkről, ezután sajtóértekezletet tart.