Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

India kész a háborúra

2002.01.12. 00:51
India felkészült a Pakisztán elleni háborúra, de atomfegyvereket csak akkor vetne be, ha előbb szomszédja használna ilyeneket - közölte az indiai hadsereg főparancsnoka. Szunderadzsan Padmanaban tábornok pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: az indiai csapatok a határon maradnak, amíg Pakisztán nem tesz konkrét lépéseket a kasmíri terroristák ellen - adta hírül a CNN.
- Nem tagadható, hogy megvan a lehetősége egy korlátozott, hagyományos háborúnak, de minden a körülményektől függ - mondta a tábornok. Padmanaban leszögezte: India nem fog első csapást mérni szomszédjára. Musarraf pakisztáni elnök korábban már jelezte, hogy Pakisztán sem kíván élni atomfegyvereivel.

- Fegyvereink elérik őket, és azt is meg tudjuk oldani, hogy civilek ne essenek áldozatul - figyelmeztetett a tábornok, utalva a feltételezett kasmíri terroristatáborokra.

Fokozódó feszültség

India azzal vádolja Pakisztánt, hogy támogatja a Kasmírban tevékenykedő, illetve ott támaszpontokat fenntartó iszlám szélsőséges terroristákat, akik folyamatos támadásokat intéznek az indiai kormány ellen. Pakisztán már többször cáfolta, hogy pénzelné ezeket a csoportokat. Ugyanakkor a kasmíri militánsokat szabadságharcosoknak nevezte, és erkölcsi támogatását hangoztatta.

Mind India, mind Pakisztán atomfegyverekkel rendelkezik, ezért a két ország konfliktusa súlyos biztonsági kockázatot jelenthet. Indiában nem tartják meg a január 15-ei, szokásos dísszemlét, mert a katonák és a fegyverzet nagy része a pakisztáni határon várja a tűzparancsot. Pakisztán szintén mozgósította fegyveres erejét.

Kasmír: a terroristafészek

Pervez Musarraf pakisztáni elnök hamarosan szintén sajtótájékoztatót tart, ajhol elmondja, hogyan lép fel Pakisztán kormámyzata a terrorizmus ellen. India már előre jelezte: nem tűr további "mellébeszélést" a terrorral kapcsolatban.

Az indiai vezetés négy követelést intézett Pakisztánhoz. Ezekben felszólítják az iszlám országot, hogy adja át a 20 legkeresettebb terroristát; számolja fel kiképzőtáborokat és szüntesse meg az anyagi támogatást és fegyverszállítást, illetve akadályozza meg a terroristák Indiába jutását, továbbá ítélje el a terrorizmus minden megnyilvánulását. A követelésekre Pakisztán még nem reagált, de jelezte, hogy kész a békés rendezésre.