Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

India kész a háborúra

2002.01.12. 00:51
India felkészült a Pakisztán elleni háborúra, de atomfegyvereket csak akkor vetne be, ha előbb szomszédja használna ilyeneket - közölte az indiai hadsereg főparancsnoka. Szunderadzsan Padmanaban tábornok pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: az indiai csapatok a határon maradnak, amíg Pakisztán nem tesz konkrét lépéseket a kasmíri terroristák ellen - adta hírül a CNN.
- Nem tagadható, hogy megvan a lehetősége egy korlátozott, hagyományos háborúnak, de minden a körülményektől függ - mondta a tábornok. Padmanaban leszögezte: India nem fog első csapást mérni szomszédjára. Musarraf pakisztáni elnök korábban már jelezte, hogy Pakisztán sem kíván élni atomfegyvereivel.

- Fegyvereink elérik őket, és azt is meg tudjuk oldani, hogy civilek ne essenek áldozatul - figyelmeztetett a tábornok, utalva a feltételezett kasmíri terroristatáborokra.

Fokozódó feszültség

India azzal vádolja Pakisztánt, hogy támogatja a Kasmírban tevékenykedő, illetve ott támaszpontokat fenntartó iszlám szélsőséges terroristákat, akik folyamatos támadásokat intéznek az indiai kormány ellen. Pakisztán már többször cáfolta, hogy pénzelné ezeket a csoportokat. Ugyanakkor a kasmíri militánsokat szabadságharcosoknak nevezte, és erkölcsi támogatását hangoztatta.

Mind India, mind Pakisztán atomfegyverekkel rendelkezik, ezért a két ország konfliktusa súlyos biztonsági kockázatot jelenthet. Indiában nem tartják meg a január 15-ei, szokásos dísszemlét, mert a katonák és a fegyverzet nagy része a pakisztáni határon várja a tűzparancsot. Pakisztán szintén mozgósította fegyveres erejét.

Kasmír: a terroristafészek

Pervez Musarraf pakisztáni elnök hamarosan szintén sajtótájékoztatót tart, ajhol elmondja, hogyan lép fel Pakisztán kormámyzata a terrorizmus ellen. India már előre jelezte: nem tűr további "mellébeszélést" a terrorral kapcsolatban.

Az indiai vezetés négy követelést intézett Pakisztánhoz. Ezekben felszólítják az iszlám országot, hogy adja át a 20 legkeresettebb terroristát; számolja fel kiképzőtáborokat és szüntesse meg az anyagi támogatást és fegyverszállítást, illetve akadályozza meg a terroristák Indiába jutását, továbbá ítélje el a terrorizmus minden megnyilvánulását. A követelésekre Pakisztán még nem reagált, de jelezte, hogy kész a békés rendezésre.